• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drvoprerađivači iz Srpske traže ukidanje Odluke o zabrani izvoza ogrjeva (VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Zbog dovoljne količine paletiranog ogrevnog drveta drvoprerađivači iz Srpske zatražili su danas ukidanje Odluke o zabrani izvoza ovog sortimenta.

 Drvošrerađivači o zabrani izvoza Izvor: Shutterstock

Ukidanje zabrane traže, jer drvo, kažu, prodaju po istoj cijeni kao i prošle godine, koja je iznosila 180 maraka bez PDV-a, prenosi RTRS.

Navode i da bi 15 hiljada paleta ovog sortimenta moglo propasti zbog čega bi pojedini privrednici mogli i prestati sa radom.

Drvoprerađivači iz svih krajeva Srpske traže da Savjet ministara BiH najkasnije do 15. septembra van snage stavi ranije donesenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza paletiranog ogrevnog drveta, odnosno da ne prihvate prijedlog Vlade Federacije o produženju zabrane izvoza do kraja godine.

Za obustavu zabrane drvoprerađivači se zalažu zbog toga što su se mnoga domaćinstva širom Srpske već snabdjela ogrjevom, dok 15 hiljada paleta istovremeno propada jer nemaju mogućnost plasmana na tržište.

I pored nemogućnosti izvoza i ukrajinsko-ruske krize, cijena paletiranog drvnog ogreva ostala je ista – 180 maraka bez PDV-a.

Drvoprerađivači traže ukidanje Odluke o zabrani izvoza ogreva
Izvor: RTRS

Zbog korektnog rada drvoprerađivača i postupanja prema domaćim potrošačima, u narednom periodu trebalo bi da se otvore nova tržišta.

"Savjet ministara svakodnevno komunicira sa entitetima. Kad je u pitanju ogrevno drvo, doći će do određenog pomaka. Mogu i da kažem da smo stvorili kontakte sa predstavnicima EU delegacija o našoj odluci i da ćemo o tim pitanjima razgovarati u budućem periodu", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Podsjećamo, širenjem urkajinsko-ruskog sukoba, povećala se i potražnja za oblovinom iz Srpske i Federacije. Da bi građani zimu dočekali sa dovoljnim količinama ogrevnih sortimenata – donesena je Odluka o zaštiti drveta i peleta, odnosno o zabrani izvoza van granica BiH.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE