• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roštilj na drva, ili na ugalj: Šta je bolje?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Pravi gurmani i stručnjaci preporučuju da je najbolje roštiljati na drvetu jer daje najbolji miris, ali ni ugalj nije loša opcija.

 Roštilj na drva i ugalj. Izvor: Shutterstock

Prva preporuka je da se vatra naloži bez sredstava za potpalu, odnosno na papiru ili suvim grančicama.

Vještačka sredstva često imaju poseban miris koji poslije može preuzeti i meso.

Ako roštilj pečete na uglju ili briketu njega treba pustiti da izgori, pa žar raširiti po cijeloj površini ložišta i pokriti pepelom. Ovaj postupak zadržaće temperaturu duže.

Drveni ugalj se najčešće pravi od bukovog drveta, a od ostataka uglja se presovanjem prave briketi. Briketi najduže drže temperaturu i na briketu je najlakše peći roštilj.

Ipak, najbolje je drvo, najčešće bukovo. Bez obzira na energent, meso se uvijek peče na vrelom vazduhu.

Kada znamo da je vatra za roštilj dovoljno jaka ili prejaka?

Kad stavite ruku iznad žara trebalo bi da je možete tako zadržati desetak sekundu. Ako ne možete, vatra je prejaka.

Kod pečenja treba paziti da se marinada ili ulje ne cijedi po žaru je od ulja nastane crni dim koji će zagorčati meso.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop