• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unija poslodavaca: Privatnici bi da profitiraju od izvoza drveta, na štetu stanovništva i industrije u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Unija poslodavaca Republike Srpske zatražila je danas da se produži zabrana izvoza trupaca, peleta i ogrevnog drveta, upozoravajući da bi ukidanje dovelo do rasta cijena na našem tržištu, koje nisu prihvatljive za domaće stanovništvo.

 Unija poslodavaca: Privatnici bi da profitiraju od izvoza drveta, na štetu stanovništva i industrije u Srpskoj Izvor: Shutterstock

Posebnu pažnju skrenuli su na problem drveta za ogrev. Podsjećamo, Vlada RS je od Savjeta ministara zatražila da bude produžena zabrana izvoza peleta i trupaca, koja ističe uskoro, ali da bude dozvoljen izvoz drveta.

Pozivaju se na informacije Privredne komore da se na lagerima više od 200 proizvođača cijepanog drveta u Republici Srpskoj nalazi više od 100.000 paleta ogrevnog drveta "koje su u fazi propadanja zbog same prirode ovog proizvoda".

Drvoprerađivači su ranije zatražili dozvolu izvoza tvrdeći da su se mnoga domaćinstva širom Srpske već snabdjela ogrjevom, a da hiljade paleta propada jer nemaju mogućnost plasmana na tržište.

Unija poslodavaca (UPRS) ipak predlaže da se i zabrana izvoza drveta produži za 45 dana "dok se ne obezbijede potrebne količine drveta za privredu i stanovništvo".

Problem je u tome, kažu u UPRS, što pojedine kompanije (tzv. "cjepači") skladište ovom trenutku ogromne količine cijepanog ogrevnog drveta i žale se da im drvo propada, a istvoremeno velika preduzeća - "Eko-toplane" Banjaluka, "Destilacija" Teslić i "RS Silikon" u Mrkonjić Gradu - nemaju dovoljno sirovine da održe proizvodnju ili da obezbijede dovoljne količine drveta za grijnu sezonu.

"Cjepači" imaju jasnu računicu.

"Cijena palete cijepanog ogrevnog drveta pripremljenog za njemačko i italijansko tržište na našem tržištu iznosi 250 KM, dok se na pomenutim stranim tržištima može prodati za 250 evra", objasnili su u Uniji.

Tvrde i da pojedine javne ustanove, škole i stanovništvo nisu u mogućnosti da kupe ovaj sortiment, čime se ugrožava grijanje učenika i stanovništva u Republici Srpskoj.

U Vladi RS, piše u informaciji koja nam je dostavljena jutros iz Ministarstva poljoprivrede, međutim, konstatovano je da se "domaćim potrošačima nudi dovoljna količina cijepanog drveta po dogovorenoj cijeni".

Otkud drvo kod privatnih kompanija?

Unija poslodavaca smatra da je problem u Javnom preduzeću "Šume RS" jer izvođači radova (firme koje se bave sječom) svoje usluge od "Šuma" naplaćuju tako što od javnog preduzeća uzimaju drvo, a ne novac.

"Na takav način, javno preduzeće je došlo u nezavidan položaj i praktično je ucijenjeno od strane pojedinih izvođača radova da se samo njima moraju isporučivati šumski drvni sortimenti. Uglavnom se ovaj sortiment nalazi na skladištu onih koji očekuju skidanje zabrane izvoza kako bi taj sortiment izvezli po enormno visokim cijenama, a stanovništvo, toplane i privredna društva koja godinama taj sortiment koriste kao osnovnu sirovinu ostali su bez potrebne sirovine, i teško da će i u budućnosti biti u prilici da se snadbiju", ističu u Uniji poslodavaca.

Ukoliko je ovo tačno, to praktično znači da "treća lica" po jednoj cijeni dobijaju državnu šumsku sirovinu, a zatim drvo cijepaju i spremaju za izvoz po daleko većoj cijeni i tako ostvariju ekstra profit.

Unija smatra da će u slučaju ukidanja zabrane izvoza, pelet i ogrevno drvo dostići cijenu koja nije prihvatljiva za domaće stanovništvo, da su šume prirodni resurs od društvenog interesa i da prioritet u korištenju treba da ima domaće stanovništvo i industrija.

Cijena ogrevnog drveta i peleta na tržištu zapadne Evrope, a zbog energetske krize, izuzetno je visoka i tražnja je ogromna.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Sumski lopovi. Nemilice sjeku. Ko da je njihovo.

MONDO REPORTAŽE