• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektroprivreda u FBiH upozorila: Ko se grije na struju plaćaće duplo

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija poslao je upozorenje građanima u Federaciji BiH koji se u predstojećoj zimi namjeravaju grijati na električnu energiju

 Grijanje na električni kotao Izvor: Shutterstock

"Sva pitanja treba da šalju prema Vladi FBiH, vladama kantona i opštinama. Što se tiče EPBiH, struje će biti, ali neće biti za grijanje po ovim cijenama. Preporučujemo građanima neka dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na struju", kazao je Andelija za Faktor.

Naglasio je kako "građani treba da traže da vlade kantona i opštine subvencionišu grijanje".

"EPBiH je zadržala cijene toplotne energije za sve gradove koji se griju iz termoelektrana. To je naš doprinos i doprinos Vlade FBiH. Niži nivoi vlasti trebaju subvencionisati ostale", istakao je Andelija.

EP BiH priprema model po kojem će cijena struje za prosječnu potrošnju ostati ista, dok bi ona prekomjerna bila dvostruko skuplja.

Pojašnjeno je da će građani koji se žele grijati na struju najprije morati platiti povećanje priključne snage u svom domaćinstvu.

Priključna snaga je količina energije koju potrošač u momentu može koristiti, a u slučaju prekomjerne potrošnje limitirano brojilo ih isključuje sa sistema. Rješenje je smanjiti potrošnju ili povećati priključnu snagu, a prelazak sa 4,2 na 10 kWh, potrebnu za grijanje, koštao bi 1.334 KM.

"Ako na to dodamo duplo veću cijenu energije za grijanje onda će grijanje na struju biti preskupa investicija. Dakle, cijena struje za prosječnu potrošnju do nekih 300 kWh ostaće ista, dok će cijena preko toga biti dvostruko i više skuplja. Na taj način bismo zaštitili prosječne potrošače, da ne trpe oni koji se ne griju na struju, ali i EP BiH i rudnike", ističe Andelija, prenosi Avaz.

Mnoga domaćinstva u BiH su zbog povećanih cijena energenata na bazi drveta (pelet) i nestašice, odlučili da pređu na grijanje na struju.

Pojedina preduzeća iz sektora, kao što je banjalučka "Elektrokrajina", upozorila su da elektroenergetskoj mreži prijeti kolaps jer hiljade stambenih jedinica ove godine prelazi na grijanje na struju zbog poskupljenja drugih energenata.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE