• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac potvrdio: Biće dozvoljen izvoz cijepanog drveta iz BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prihvatio je inicijativu Vlade Republike Srpske da se produži Odluka o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata, s tim da se odobri izvoz ogrevnog drveta.

 Izvoz drveta i peleta iz BiH Izvor: Shutterstock

Košarac je potvrdio Srni da je ovu odluku dao na glasanje Savjetu ministara.

Odluka bi trebalo da važi do 31. oktobra.

Vlada Republike Srpske Savjetu ministara dostavila je prošle nedjelje Informaciju o potrebi produženja mjere zabrane izvoza trupaca i peleta, dok bi za ostale drvne sortimente zabrana bila dozvoljena.

Vlada je već ranije informisala javnost da predlaže da bude dozvoljen izvoz drveta za ogrev.

Pojašnjeno je da je 7. septembra Privredna komora obavijestila Ministarstvo da se na lagerima više od 200 proizvođača cijepanog drveta u Republici Srpskoj nalazi više od 100.000 paleta ogrevnog drveta koje su u fazi propadanja zbog same prirode ovog proizvoda.

Vlada Federacije BiH još ranije je utvrdila prijedlog kojim traži da se produži važeća zabrana izvoza šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, ali do kraja godine i pod istim uslovima, uz obrazloženje da se proizvođači ogrjevnog drveta i peleta "ne ponašaju fer i korektno na tržištu BiH, kao i da njihovo ponašanje može dovesti do enormnog rasta cijena tih energenata, te ugroziti snabdijevanje građana BiH".

Unija poslodavaca Republike Srpske, međutim, zatražila je nešto kasnije da se produži zabrana izvoza trupaca, peleta i ogrevnog drveta, upozoravajući da bi ukidanje dovelo do rasta cijena na našem tržištu, koje nisu prihvatljive za domaće stanovništvo.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE