• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: RS jedina ima višak struje, izvozimo više od 30 odsto

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je danas da je Republika Srpska među rijetkim državama koje imaju viškove električne energije i da trenutno tržištu nudi više od 30 procenata proizvedene struje.

 Izvoz i cijena struje u RS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Preko 30 procenata proizvodnje nudimo tržištu i to nam je ulazni parametar da se ponašamo ovako kako se ponašamo prema stanovništvu i privredi", rekao je Višković obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice postojanja Elektroprivrede RS.

Predsjednik Vlade kaže da se ovim resursom u Srpskoj domaćinski upravlja i da prodaja viškova na tržištu omogućava "socijalnu cijenu" energije za stanovništvo u RS.

Povezano

"Vi znate da stanovnici struju plaćaju po cijeni 22,5 evra po megavat-satu (MWh), a da je proizvodna cijena u našim termoelektranam u pola veća", naveo je Višković.

Tvrdi da neće biti poskupljenja energije ni u 2022. ni u narednoj godini. Privreda u RS megavat-sat plaća 39.5 evra odnosno 53 ako je u pitanju jednogodišnji ugovor.

"Koliko god povećanje bilo ako ga bude, mi ćemo uvijem po pitanju privrede i domaćinstava biti povoljniji nego drugi entitet, da ne govorim o okruženju", kaže Višković.

Objasnio je da je cijena MWh na berzama danas oko 450 evra, a da se zbog predstojeće zime očekuje da premaši brojku od 1.000 evra.

"Prije 30 godina nismo mogli pretpostaviti da će električna energija biti geopolitički resurs.To nama donosi benefite koje možemo da podijelimo našim građanima", objašnjava premijer.

ERS je prošle godine ostvarila dobit od 80 miliona KM.

(Mondo)

Pročitajte



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE