• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gazprom obavijestio distributera gasa u FBiH o novoj cijeni

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kompanija Energoinvest, koja uvozi gas u Bosnu i Hercegovinu saopštila je da su od ruskog Gazproma dobili obavijest o novoj, višoj cijeni gasa za naredni period.

 Gasovod Izvor: Shutterstock

"Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog gasa za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa", navode iz Energoinvesta.

Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara (USD) u odnosu na vrijednost evra tj. konvertibilne marke.

Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu.

"Obzirom na prethodni dogovor dvije Vlade, Vlade FBiH i Vlade KS koji je podrazumjevao subvencionisanje razlike cijene u punom ili djelimičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH. Takođe, želimo naglasiti da je za FBiH snabdjevanje gasom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta", navodi se u saopštenju.

Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će BiH Rusiji plin plaćati skuplje, a koliko će se to odraziti na račune građana ostajke da se vidi nakon izjašnjenja Vlade FBiH.

(Klix)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE