• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog odluke za 2023: RS planira naredne godine da se zaduži 1,08 milijardi KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog odluke dugoročnog zaduženja Srpske za narednu godinu prema kojem se odobrava dugoročno zaduženje Srpske u maksimalnom iznosu od milijardu i osamdeset miliona KM.

 Prijedlog odluke za 2023: RS planira naredne godine da se zaduži 1,08 milijardi KM Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Plan je da se u narednoj godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu za 300 miliona KM, a na međunarodnom tržištu za 780 miliona KM s ciljem obezbjeđivanja najpovoljnijih uslova zaduživanja i najadekvatnije strukture portfolija duga, imajući u vidu preferencije troškova i rizika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ta sredstva će biti upotrijebljena u skladu sa namjenama propisanim Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za narednu godinu gdje maksimalan iznos kratkoročnog duga tokom iduće godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Usvojen je i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u narednoj godini kojom se odobrava izdavanje garancija Srpske za zaduženja do 500 miliona KM.

U odluci je navedeno da ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama ne može biti viša od ograničenja propisanih Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, kojim je propisana i namjena za koje se mogu izdati garancije Srpske.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2023-2025. godina, koji obuhvata 21 reformsku mjeru na kojima će se bazirati osnovne aktivnosti Vlade Republike Srpske u naredne dvije godine.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE