• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pašalić: Veći budžet za poljoprivrednike prilika da se poboljšaju postojeće mjere

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Povećan budžet za poljoprivrednike koji za narednu godinu iznosi 180 miliona KM jeste prilika da budu poboljšane postojeće mjere u svim sektorima, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

 Srn2022-8-10_1343943_0.jpg Izvor: SRNA/Boris Nogo

"Ne možemo da utičemo na cijene proizvoda na tržištu i zbog toga smo najavili povećanje agrarnog budžeta u Republici Srpskoj", rekao je Pašalić.

On je istakao da je cilj obezbijediti što veću proizvodnju i viši agrarni budžet.

"U periodu divljanja cijena, važno je pomoći poljoprivrednicima u svim gradovima i opštinama", naveo je Pašalić i ocijenio da je važno što je uspio program Republike Srpske sa Vladom Mađarske koji se odnosi na nabavku mehanizacije za poljoprivrednike.

On je napomenuo da je u jesenjoj sjetvi zasijano za 15 do 20 odsto više nego prošle godine i da u posljednje četiri godine nije bilo kašnjenja u isplatama premija.

"Već dvije godine zaredom imamo više sjetvenih površina zasijanih strnim žitima, prvenstveno pšenicom. To je tako zato što su proizvođači ohrabreni visokom cijenom pšenice, jer je u ovoj godini duplo viša od prošlogodišnje", rekao je Pašalić.

On je naveo da je moguće povećanje količine regresiranog goriva, odnosno dio koji finansira Vlada Srpske, ali i postotka povratka sredstava za kapitalne investicije o čemu će biti riječi sa poljoprivrednicima.

"Imamo dovoljno hrane, pšenice i brašna u Republici Srpskoj. Nemamo problema sa tim, ali imamo sa visokim cijenama. Važno je da nema opasnosti kada je riječ o dostupnosti osnovnim životnim namirnicama", rekao je Pašalić

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE