• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH od danas na snazi odluke o ograničenju cijena peleta

Autor Dragana Božić

U BiH je danas stupila na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta po kojoj je propisana najviša prodajna cijena.

 wooden-pellets-ecological-heating-2021-10-13-01-47-38-utc.jpg Izvor: Envato

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srpske 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo, te da je prema njoj najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku" i prestaje da važi 31. marta naredne godine.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, a u skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ranije je razgovarala sa predstavnicima privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta.

Proizvođači peleta su, tokom sastanka, istakli da je domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno, uz apel nadležnim ministarstvima i Vladi Srpske da Savjetu ministara upute inicijativu za stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana robe na ova tržišta.

Gašićeva je navela da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta, napominjući da će u narednom periodu inspekcijski organi vršiti kontrolu poštovanja odluke o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Ona je rekla da je cilj mjera Vlade zaštita životnog standarda i zadovoljenja potreba stanovništva, te da ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata.

Gašićeva je poručila i da će u skladu sa situacijom na tržištu biti razmatrane moguće inicijative prema Savjetu ministara. 

Istu mjeru uvela je i Federacija BiH, koja je takođe odlukom Vlade FBiH odredila najviši nivo cijena za pelet. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

"Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Takođe, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo", saopšteno je iz tada iz Vlade FBiH.

Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je u petak Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu danas, 12. novembra, što znači istog dana kao i u Republici Srpskoj.

(Mondo/agencije)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE