• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje su Banjaluka i Sarajevo na listi najskupljih gradova za život u Evropi?

Autor Dušan Volaš

Stranica Numbeo koja analizira troškove života u gradovima širom svijeta objavila je rang listu za 2023. Na popisu su se našla i tri grada iz Bosne i Hercegovine.

 Tri grada iz BiH na popisu najskupljih gradova za život u Evropi Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama urestoranima i trgovinama, cijenama javnog prevoza, režija, zdravstvene zaštite, najma i slično, a kako bi dobili ukupan indeks troškova života.

Rangirano je 238 gradova. Veoma je slikovito kako su prvih 6 gradova s najvećim indeksom troškova života oni u Švajcarskoj, a slijede ih pet norveških gradova. Grad s najvećim indeksom troškova života u Evropi je švajcarski Bazel.

Prema njihovoj tabeli najskuplji grad za život u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, na 206. poziciji između 238 rangiranih gradova i indeksom troškova života od 38,6. Sa indeksom troškova života od 36,6, našla se Banjaluka na 223. mjestu. Na popisu 238 gradova iz Bosne i Hercegovine svoje mjesto našla je i Tuzla na 227. mjestu i sa indeksom 35,5.

Poređenja radi, najskuplji grad za život u Hrvatskoj je Zadar na 14. mjestu sa indeksom troškova života od 53,2 i zauzeo je 141. mjesto, Dubrovnik se nalazi na 145. mjestu, Zagreb na 150. mjestu, Rijeka na 172., Split na 173. te Osijek na 189. mjestu, piše portal Manager.ba.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE