Poremećaju na tržištu i industriji mesa u Evropi i svijetu odrazili su se na domaće tržište u Republici Srpskoj i BiH pa je meso domaće proizvodnje prvi put jeftinije nego ono uvozno.
Nažalost, ovo ne znači da je meso pojeftinilo, već naprotiv. Zbog nedovoljih kapaciteta domaćih proizvođača i višedecenijskog uticaja masovnog uvoza jeftinijih sirovina, domaćeg mesa nema dovoljno i ono dostiže rekordne cijene i u sirovom obliku, ali i kao prerađen proizvod.
"Tačno je. Skuplje je meso vani nego kod nas. Prasci su kod nas otprilike 9 KM, a iz inostranstva kad uvezeš kod nas - izađe cijena 13.5 KM po kilogramu", potvrdio je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja iz RS.
Maljčić je siguran da se ova cijena odnosi, ne samo na svinjetinu, već i na druge vrste mesa.
"Uzrok tome je što je u svijetu smanjena proizvodnja", pojasnio je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja.
Iz ovog sektora ranije je pojašnjeno da do poskupljenja na našem tržištu dolazi upravo zbot nestašice smrznute svinjetine, ali i svježeg mesa u Evropi i posljedičnog poskupljenja.
Tokom prošle godine poskupjeli su energenti u industriji, a brojne zemlje u Evropi imaju problem sa nedostatkom radnika koji takođe utiče na formiranje cijena.
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje u BiH je prošle godine uvezeno 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa u vrijednosti više od 507 miliona KM.
(Mondo)