• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U moru zaduženja: Ovo su opštine koje nemaju kredite u komercijalnim bankama u RS

Autor Nikolina Damjanić

Opštine Čelinac, Rudo, Osmaci, Istočni Mostar, Petrovac i Istočni Drvar trenutno u Republici Srpskoj nemaju nikakvo ili bar ne direktno kreditno zaduženje u komercijalnim bankama, prema podacima Ministarstva finansija.

 Opštine u Srpskoj sa najmanjim kreditnim zaduženjima Izvor: Shutterstock

Jedina opština od navedenih koja se izdvaja po veličini, ali i ekonomiji je Čelinac iz kojeg su nam pojasnili da nemaju direktna kreditna zaduženja u komercijalnim bankama u Republici Srpskoj, ali da su ipak indirektno zaduženi preko Ministarstva finansija.

Prema Zakonu o zaduženju, dugu i garancijama Vlade Republike Srpske, krediti koje opštine dobijaju preko njene garancije ne ulaze u direktna kreditna zaduženja.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić kaže za Mondo da opština trenutno ima dva kredita ukupne vrijednosti od oko 5 miliona KM, koje su povoljno dobili od Svjetske banke.

„Imamo dva transferna kredita koje smo dobili preko preko Vlade Republike Srpske, a mi korisnici koji vraćamo taj kredit. Transferni krediti koje smo dobili su usmjereni na vodosnabdijevanje i oporavak od poplava odnosno sanaciju infrastrukture“.

Gligorić kaže da su kredite dobili po povoljnim kamatnim stopama, te da bi se možda ponovo kreditno zadužili ukoliko nađu iste uslove.

„Zaduženja su izuzetno povoljna sa niskim kamatnim stopama i grejs periodom na osam godina i 25 godina zaduženja. Za vodosnabdijevanje smo povukli milion maraka, ali smo još u fazi realizacije. U principu uspijemo iznaći razne izvore finansiranja za naše projekte. Imamo naravno više potreba koje ne možemo zadovoljiti sa našim vlastitim prihodima, ali saradnjom sa Vladom uspijemo dosta projekata riješiti. Neke finansiramo iz svojih sredstava. Mi smo razmišljali da li da rješavamo infrastrukturu kroz kreditna zaduženja, ali za sada se još nismo odlučili na taj korak. Vidjećemo, ako bude povoljnih kredita“.

S druge strane, najveći procenat zaduženosti u RS krajem 2022. godine imale su opštine Kneževo, Jezero, Srbac, Kozarska Dubica i grad Doboj, objavilo je Ministarstvo finansija RS.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE