• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DW: Dok građani žive na kredit i rade da ga otplate, vlasti tvrde - stanje je zadovoljavajuće

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Građani BiH zaduženi su u komercijalnim bankama preko 11 milijardi KM, a dvije trećine tog iznosa odnosi se na nenamjenske kredite za tekuću potrošnju. Stopa inflacije je eksplodirala, a vlast tvrdi da je sve stabilno.

 Inflacija i rast cijena u BiH Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prije nepune dvije godine litar mlijeka u BiH koštao je u prosjeku 1,33 KM, dok se danas penje i do 2,9 maraka. Cijena deset jaja danas je 4,5 maraka, dok su se prije dvije godine mogla kupiti za 2.15, piše DW.

"U svakom slučaju, jedno stanje koje je zadovoljavajuće i Republika Srpska ne vidi izazove u tom pogledu. Inflacija jenjava", rekao je prije dva dana predsjednik RS Milorad Dodik, koji se pohvalio i stabilnim kreditnim rejtingom, bez mogućnosti ugrožavanja sa strane.

O kakvoj se ekonomskoj stabilnosti radi govori podatak o inflaciji, čiju stopu svakog mjeseca saopštavaju nadležni zavodi za statistike. Ona je i u ovom mjesecu rasla za 0,4 odsto ali ne u odnosu na period prije poskupljenja, već na prošli mjesec kada je bila 14,8 odsto. Ekonomisti se slažu da ta cifra nije ni izbliza tačna i da je inflacija nekoliko puta veća nego što se prezentuje.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

"Ja više ne znam šta da radim. Čini mi se da kada god uđem u prodavnicu da su cijene veće. Jaja, mlijeko, meso... pileći file je 15 maraka. Šta rade ovi ljudi i ima li neko da nas zaštiti", priča Radmila iz Banjaluke dok sa dvije oskudno napunjene kese izlazi iz jednog marketa.

Potrošačka korpa je još prošle godine dostigla iznos od tri hiljade maraka na nivou BiH. Prosječna plata u RS trenutno je nešto preko 1200 maraka, što je rast za oko 20 odsto u odnosu na isplaćenu platu prije dvije godine. Ipak, inflacija je višestruko "pojela" to povećanje plata.

"Radnici nam odlaze zbog loših uslova rada i malih plata", kaže predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, upozorivši upravo na galopirajuću inflaciju koja je poništila povećanje plata.

Posljedica toga je zaduženje građana u komercijalnim bankama od 11 milijardi maraka, od se kojih čak dvije trećine odnosi na nenamjenske potrošačke kredite.

Izvor: mondo.ba

"Krpim iz mjeseca u mjesec. Odem u minus, banka ga pokrije, pa onda platim kamatu na to i tako u krug. Ne znam samo do kada će biti minusa ali guramo kako moramo", kaže jedan Banjalučanin. Njegova sugrađanka ide korak dalje.

"Mi živimo svi na kredit. Ne znam kada sam nešto posljednji put kupila a da nije bilo na otplatu. Od guma za auto do ljetovanja. Ali tako mi je lakše. Razvučem na godinu dana, a ako dođe trenutak da ne mogu otići na more, ne trebam ništa više", kroz smijeh odgovara Sandra, poručujući u odlasku da će jednog dana biti bolje.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bl

Kad ce povecanje plataa???? Sto niko o tom ne govori???

Halo

@Bl Nek se Dojce Vele bavi inflacijom u Njemackoj...

MONDO REPORTAŽE