• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše stranih firmi u RS iz Srbije, Italije i Austrije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj je poslovalo je 259 stranih podružnica firmi u kojima radi 30.542 radnika, pokazuju posljednji podaci Zavoda za statistiku RS koji se odnose na 2021. godinu.

 Broj stranih firmi podružnica u RS Izvor: Envato

Ova preduzeća su ostvarila ukupan promet 5,3 milijardi KM, dok je dodata vrijednost po faktorskim troškovima dostigla više od 1,5 milijarde KM, izračunao je Zavod.

Najviše stranih podružnica je u prerađivačkoj industriji 38,6%, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila i motocikala 25,1% i u područjima uslužnih djelanosti takođe 25,1%.

Najveće učešće u kapitalu stranih podružnica u Republici Srpskoj imaju države članice Evropske unije 56,8%. Ukupno riječ je o 147 firmi iz EU, a najviše iz Italije (28), Austrije (25), Slovenije (21), iz Njemačke i Hrvatske po 14, 11 iz Holandije, 10 sa Kipra, sedam iz Češke, četiri iz Luksemburga i 13 iz ostalih država EU.

Pojedinačno najviše je podružnica firmi iz Srbije - 80.

Od zemalja koje nisu u Evropskoj uniji 10 podružnica u Srpskoj ima Švajcarska, osam Ujedinjeno Kraljevstvo, a Rusija pet. Devet ih je iz ostalih država koje nisu u EU.

Strana podružnica je preduzeće koje je rezident u Republici Srpskoj, ali je pod kontrolom strane institucionalne jedinice. To su preduzeća u kojima učešće stranog kapitala (jedne ili više država) u ukupnom kapitalu iznosi 50% i više.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE