• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će voz ponovo spojiti Banjaluku i Sarajevo? Željeznice su jedna od tema sjednice dvije vlade

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić rekao je da će na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske u Banjaluci biti riječi o infrastrukturnim projektima, ali i ponovnom otvaranju željezničke linije Sarajevo-Banjaluka.

 Voz Sarajevo Banjaluka Izvor: ŽRS

Nikšić je za Bloomberg najavio da će dvije vlade razgovarati o uspostavi linije vozom od Sarajeva do Banjaluke, a koja je ukinuta u pandemiji, ali i o autoputu Brčko-Orašje-Tuzla.

Dva najveća grada u BiH  nisu povezana željezničkom linijom od kada je 2020. godine, zbog pandemije prestao da vozi brzi i moderni "Talgo voz", iz Banjaluke u Sarajevo (i obrnuto).

U januaru ove godine, kada je spomenuti da bi voz mogao ponovo krenuti, u ŽRS nam je rečeno da još nisu ispunjeni tehničko – tehnološki i ekonomski preduslovi za tako nešto.

“Željeznice Republike Srpske su u oktobru mesecu prošle godine, na sastanku sa predstavnicima iz Želјeznica Federacije BiH razmatrale sve tehničko – tehnološke preduslove, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za ponovno uspostavlјanje međuentitetske linije Banjaluka - Sarajevo.
Tada je zaključeno da trenutna raspoloživost želјezničkim vučnim i vučenim kapacitetima oba želјeznička operatera, stanje želјezničke infrastrukture, kao i pokazatelјi analiza ekonomske opravdanosti,još uvek nisu dostigli neophodan nivo za ponovno uspostavlјanje ove željezničke linije", rečeno je iz Željeznica RS za naš portal.

U Banjaluci će sutra biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Federacija BiH na kojoj će biti razmatrana aktuelna pitanja u vezi sa međusobnom saradnjom, te definisani pravci saradnje u narednom periodu.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BLSA

Neka se pokrene linija, makar karta bila i 2x skuplja nego ranije, samo da se ne vozimo sa Autoprevozom...

MONDO REPORTAŽE