• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sljedeće sedmice na snazi jedinstven TAG sistem naplate autoputa u oba entiteta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Autoceste FBiH i Javno preduzeće Autoputevi RS potpisali su memorandum o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja u oba entiteta.

 Autoput Izvor: Shutterstock

Mirko Rogić, v.d.izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH kazao je za Klix.ba da bi sistem bi trebao da postane funkcionalan 19. juna.

"Tako će korisnici moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja. To znači da će naši korisnici elektronske naplate plaćati cestarinu na naplatnoj rampi na kojima upravljaju Autoputevi RS i obrnuto. Uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema za korisnike je planirano da pokrenemo od ponedjeljka 19.06.2023. godine", navodi Rogić.

Rogić kaže da su početkom godine na inicijativu Uprava dvaju upravljača autoputeva u Bosni i Hercegovini počeli razgovori o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine te je zajednički interes je bio usmjeren na olakšanje korištenje autoputeva u BiH.

"Projekat i aktivnosti uvezivanja elektronske naplate između dvaju preduzeća prepoznali su i međunarodne finansijske institucije, te su pružili finansijsku podršku za nadograđivanje softverskog sistema. U prethodnom razdoblju smo prošli kroz tehničke karakteristike naplatnih sistema i fizičko testiranje", rekao je Rogić.

On ističe da će troškovi za korisnike ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom uređaju TAG-u gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

"Oko 73 posto kamiona, kao i svako četvrto putničko vozilo, vrše plaćanja elektronski. Kada počne primjena oba sistema će funkcionisati paralelno. Korisnici koji već imaju TAG uređaje neće morati da kupuju nove, već će biti dovoljno da postojeći donesu na neko od naplatnih mjesta i da izvrše prekonfiguraciju da taj isti TAG radi i u dijelu kojima upravljaju Autoputevi RS. Korištenjem TAG uređaja u našem sistemu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravljača" objašnjava Rogić.

Naglašava da će korist korist od primjene ovog sporazuma biti najvidljiviji tokom ljetne sezone kada najveći broj turista prolazi kroz BiH, gdje ih na nepunih 240 km čeka 23 naplatna mjesta.

"Očekujemo da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati sigurnost u saobraća i da će se smanjiti gužve na autoputevima. Novi način plaćanja cestarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špici sezone čekati u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije", kazao je Rogić.

Rogić najavljuje da je u planu proširenje projekta na zemlje regije i to najprije sa Republikom Hrvatskom ali i sa Srbijom.

(KLIX)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE