• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIJENE GASA SKOČILE U EVROPI, ŠTA ĆE BITI POSLJEDICE? Globalno tržište osjetljivo

Autor Dragana Božić

Cijene prirodnog gasa skočile su u Evropi u junu, evo šta kažu analitičari.

 Cijene gasa u Evropi porasle Izvor: Shutterstock

Cijene prirodnog gasa u Evropi su do sada u junu skočile za više od polovine nakon višemjesečnog pada, što je zabrinjavajući podsjetnik na prošlogodišnju energetsku krizu.

Referentne cijene porasle su za 52% od početka ovog mjeseca i dostigle 35 evra po megavat satu, prema podacima. Cijene gasa su preokrenule kurs uglavnom zbog dužih perioda održavanja i popravki ključnih gasnih postrojenja u Norveškoj duže, rekli su analitičari za "Si-En-En".

"Nedavni rast cijena pokazuje koliko je evropsko tržište osjetljivo na poremećaje", rekao je ekonomista Bil Vederburn.

Cijene prirodnog gasa u Evropi su i dalje daleko ispod nivoa prošlog ljeta, kada se kontinent našao u energetskom sukobu sa Rusijom nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Ali brzo povećanje cijena ovog mjeseca pokazuje koliko je region i dalje ranjiv na bilo kakav poremećaj u snabdjevanju nakon pada uvoza iz Rusije.

Norveški operater gasne mreže, Gassco, saopštio je ove nedjelje da je planirano privremeno zatvaranje jedne od njenih fabrika za preradu gasa produženo do 15. jula. Trebalo je da se vrati na mrežu 21. juna. Dva druga gasna postrojenja ostaće van mreže na neodređeno vrijeme, zbog "problema u procesu".

Norveška je prošle godine zamijenila Rusiju kao najveći izvor uvoza prirodnog gasa u Evropsku uniju, sa više od 24 odsto tržišta, dok je Moskva obezbijedila 15 odsto.

Evropa bi mogla da izgubi još jedan izvor gasa. Cijene su skočile u četvrtak nakon izvještaja da Holandija planira da trajno zatvori svoje gasno polje u Groningenu u oktobru, a ne godinu dana kasnije, što je bila opcija.

"Fjučersi" na gas su dostigli najvišu vrijednost u toku dana od skoro 50 evra (55 dolara) po megavat satu prije nego što su ponovo pali. To je više nego duplo više od njihovog nivoa na početku mjeseca.

Portparol holandske vlade rekao je za CNN u petak da još nije donijela odluku o tome kada će zatvoriti Groningen.

"Evropsko tržište gasa nije stabilno, ali nije ni globalno"

Nekada glavni dobavljač prirodnog gasa za Evropu, Holandija je u posljednjoj deceniji gasila proizvodnju na kopnu zbog rizika od zemljotresa. Kopneno polje proizvodnje je jedno od najvećih na svijetu, ali sada čini samo djelić evropskog snabdjevanja gasom. Ipak, čini se da su izvještaji da bi se on mogao zatvoriti u oktobru uznemirili trgovce.

"Evropsko tržište gasa, a time i globalno tržište gasa, zasigurno nije još uvijek stabilno u smislu adekvatnog usklađivanja ponude sa potražnjom", rekao je Tom Marzec-Manser, šef analitike gasa u ICIS-u, za "Si-En-En".

On je dodao da se rast cijena uvijek očekivao jer da su cijene "fjučersa" za isporuke prirodnog gasa za naredne dvije zime ostale povišene u poređenju sa istorijskim normama.

Cijene su krajem avgusta skočile na najviši nivo od 340 evra po megavat-satu dok su evropske zemlje jurile da popune svoje zalihe uoči zimskih mjeseci.

Ta skladišta su sada popunjena 73% - što je mnogo veći nivo od 56% koliko je blok imao u prosjeku u isto doba godine u proteklih pet godina, prema podacima "Gas Infrastructure Europe".

"Period panike koji smo vidjeli prošlog ljeta... malo vjerovatno da će se ponoviti", rekao je Masimo Di Odoardo, viši istraživač gasa u konsultantskoj kući "Wood Mackenzie".

Rekordni nivoi uskladištenog gasa u Japanu i Južnoj Koreji, u kombinaciji sa oporavkom kineske privrede koji je bio slabiji nego što se očekivalo, takođe smanjuju šansu da Evropa ove godine bude primorana na još jednu skupu borbu sa Azijom za uvoz tečnog prirodnog gasa, rekao je on.

Ipak, nije bilo potrebno mnogo da se poljulja povjerenje trgovaca.

"Evropa i dalje mora da se nosi sa činjenicom da u Evropi ima malo ruskog gasa. Neplanirani poremećaji i dalje mogu dovesti do skoka cijena", rekao je Hening Glojstin, direktor za energetiku, klimu i resurse u "Eurasia grupi".

Prema Di Odoardu, produženo zatvaranje ključnih gasnih postrojenja u Norveškoj "moglo bi lako smanjiti snabdjevanje još milijardu kubnih metara u narednih nekoliko mjeseci".

"Zaista je potrebno samo pet milijardi kubnih centimetara manje, da bi se tržište učinilo mnogo čvršćim", rekao je on.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Nas se to toliko ne tice. Mi imamo naj jeftiniju cijenu gasa u evropi zahvaljujuci Dodiku i Putinu

MONDO REPORTAŽE