• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su "Šume RS" u gubitku? Direktor krivi vremenske (ne)prilike

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nepovoljne vremenske prilike uticale su na gubitak u "Šumama Republike Srpske" koji je na kraju prvog polugodišta iznosio 5,1 milion KM, rekao je direktor ovog javnog preduzeće Slaven Gojković.

 Šume RS Izvor: Mondo - Slaven Petković

Gojković je naveo da su od 32 organizaciona dijela, 22 prvo polugodište završila u minusu, a najveći gubitak iskazala su šumska gazdinstva iz Banjaluke, Doboja i Kotor Varoša, dok su najbolja dva iz istočnog dijela Srpske, "Romanija" sa Sokoca i "Jahorina" sa Pala.

"Nismo zadovoljni. Ima subjektivnih razloga zašto je tako, ali, realno, mnogo je i objektivnih zašto smo došli u ovakvu situaciju. Prvi kvartal zbog zime uvijek je problematičan i ne možemo ostvariti proizvodnju. Ove godine imali smo jako loš i drugi kvartal, pogotovo peti i šesti mjesec. Bilo je mnogo kišnih dana u maju i junu, pa se nije mogla postići proizvodnja kako smo planirali", rekao je Gojković za "Glas Srpske".

Povezano

Gojković je naveo da je plan proizvodnje realizovan u procentu od 78 odsto, a sve je to rezultiralo krajnjim gubitkom koji, kako kaže, definitivno ne bi bio takav da su vremenske prilike išle naruku.

"Takođe, ove godine u padu je potražnja i za drvim sortimentima, za razliku od prethodnih. Tako da je i to uticalo na loš rezultat", dodao je Gojković.

On se nada da bi ovo javno preduzeće u drugom dijelu godine moglo popraviti loš rezultat s polugodišta.

"Očekujemo da septembar i oktobar budu udarni mjeseci. Sve u velikoj mjeri zavisi od dobavljača i izvođača radova, odnosno u kakvoj će oni mogućnosti biti da izvrše preostale radove, ali i od vremenskih uslova. Ako nam sve bude išlo u našu korist, popravićemo stanje iz prvog polugodišta", kaže Gojković.

(SRNA/MONDO)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE