• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS danas razmatra dodjelu koncesije u Bistrici, a rudnik već uveliko radi (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republlike Srpske razmatraće danas prijedlog rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za eksploataciju uglja na ležištu „Bistrica“ kod Prijedora

 Bistrica ugalj koncesija Drvo export Izvor: MONDO

Takođe biće razmatran Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu „Bukova Kosa-Prijedor“, kod Prijedora.

Iako Vlada formalno tek treba da razmotri izbor najpovoljnijeg ponuđača, rudnik u Bistrici praktično već postoji.

Na licu mjesta i prema informacijama koje smo dobili od mještana, mehanizacija preduzeća  "Drvo-export" već nedjeljama na licu mjesta priprema lokaciju za iskop uglja.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je 15. avgusta javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju u Bistrici.

Procjenjena vrijednost investicije iznosi 280.000 KM, a ležište prema elaboratu o rezervama raspolaže sa 94.295 tona bilansnih rezervi uglja.

"Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane privrednog društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije u oblasti rudarstva", kažu u pozivu.

Koncesija se dodjeljuje na period do 5 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Podsjećamo da već duže vrijeme traju pravne borbe oko eksploatacije uglja na ovom ležštu, a mještani Bistrice su u julu pokrenuli i tužbu protiv Vlade RS, a predmetom se bavi i Centar za zaštitu životne sredine.

U maju ove godine, pomenuti "Drvo-export" iz Teslića podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije uglja u Bistrici.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE