• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudnici uglja u Bistrici i Bukovoj Kosi? Vlada RS danas razmatra davanje koncesije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatraće dodjelu koncesije za rudnike uglja u Bistrici i za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa. Obje lokacije su na području Prijedora, a stanovnici tih naselja protive se istraživanjima.

 Vlada RS koncesije za ugalj Bistrica Bukova Kosa Izvor: Envato

Na dnevnom redu sjednice Vlade RS nalazi se Prijedlog odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja (lignita) na ležištu "Bistrica" kod Prijedora.

Radovi u Bistrici počeli su prije nekoliko nedjelja, početkom juna bili su zaustavljeni zbog protesta mještana, ali su ubrzo nastavljeni.

Mještane je podržao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je rekao da mu nije poznato da je izvođač radova dobio bilo kakvu dozvolu od resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Radove izvodi preduzeće "Drvoeksport" iz Teslića, a u Inspektoratu RS juče su za "Capital" rekli da je rudarski inspektor na licu mjesta utvrdio da nisu u pitanju rudarski radovi te "rudarski inspektor u skladu sa nadležnostima datim Zakonom rudarstvu nije imao ovlaštenje da zabrani navedene radnje".

Takođe, Vlada će razmatrati Prijedlog rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu "Bukova Kosa - Prijedor" kod Prijedora.

Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje - objavljeno je u Službenom glasniku - Vlada Republike Srpske donijela je još u januaru na inicijativu iste firme koja kopa u Bistrici - "Drvoeksport" iz Teslića.

U februaru ove godine Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945. godine Veliko Palančište poslalo je otvoreno pismo Vladi RS u kojem se navodi da se protive najavljenim istraživanjima i eksploataciji uglja na Bukovoj Kosi kod Prijedora.

Obrazložili su da bi to ugrozilo prirodu, ali bi iskop i jalovište obuhvatilo Jezerine - jedno od četiri stradalna mjesta u ovom selu gdje i danas leže neekshumirani posmrtni ostaci Srba.

(MONDO)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE