• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celeks proširuje fabriku u Banjaluci: Nova investicija u RS

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas u Laktašima memorandum o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije “Eko-investment”.

 Srn2023-9-30_16562_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja

Višković je zahvalio vlasniku i direktoru grupacije "Eko-investment" iz Praga koji se, kako je naveo, opredijelio da u složenim okolnostima za privredu inače u Evropi realizuje novu investiciju na prostoru Srpske koja će u narednih nekoliko godina biti veća od 100 miliona evra.

"Kompanija u ovom momentu ima više od dvije milijarde evra prometa, ima više od 10.000 zaposlenih, i oni se ne bave samo papirom, oni se bave energetikom, nekretninama i nekim drugim djelatnostima", rekao je Višković.

On je naveo da ova grupacija trenutno u okviru kompanije "Celeks" ima više od 328 radnika koji danas rade, a sa novim ulaganjima broj zaposlenih će se povećati i "Celeks" će postati lider u proizvodnji papira i papirne konfekcije na prostoru, kako je rekao, Balkana.

"Oni su i danas lideri što se tiče BiH i svu svoju proizvodnju u većem dijelu izvoze", istakao je Višković.

On je naglasio da će Republika Srpska, kao što je rekao i predsjednik Republike Milorad Dodik, imati više benefita.

"Imamo ovdje strane investicije i ovim demantujemo sve one koji govore kako je Republika Srpska na neki način izolovana i da nema stranih investicija. Ovo je najbolji dokaz da neko ko ovdje boravi više od 25 godina na ovim prostorima, ko je imao priliku da se uvjeri u stabilnost Republike Srpske, u njen privredni ambijent, ne bi investirao novac tamo gdje je nesigurno i gdje nije povoljan ambijent. Da je Republika Srpska ono što o nama govore oni što nas ne vole, onda ovakvi i slični ljudi ne bi ovdje bili", rekao je Višković.

Izvor: Borislav Zdrinja

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske biti partner kompaniji "Celeks" i "Eko- grupaciji".

"Mi možemo sada da kažemo da smo već prije potpisivanja ovog zvaničnog današnjeg memoranduma gotovo 50 odsto obaveza iz memoranduma već realizovali. Mi na tome radimo već par mjeseci", istakao je Višković.

On je iskazao veliku zahvalnost ovim ljudima koji su, kako je rekao, odlučili da ulažu poslije štete veće od 10 miliona evra koju su pretrpjeli u posljednja dva požara u "Celeksu".

"Mnogi bi se u takvim slučajevima ili povlačili, ili tražili pomoć države ili nekih drugih institucija. Oni sada ulažu", rekao je Višković.

On je rekao i da je investicija već krenula, da je Vlada Republike Srpske zajedno sa ministarstvima realizovala određene radnje u vezi sa poslovnom zonom, za čišćenje piralena u "Incelovoj" zoni.

"Očekuje nas u narednom periodu da sa `Elektroprivredom Republike Srpske` bude potpisan ugovor o snabdijevanju koje će važiti od 1. januara 2024. godine i gdje će biti garantovana cijena u narednih pet godina za naše poslovne partnere", naveo je Višković.

Premijer Srpske je još jednom iskazao zahvalnost češkim partnerima.

"Hvala što ste izabrali Republiku Srpsku za ovu investiciju. Prijatelji ostaju prijatelji", poručio je Višković.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE