• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada FBiH predložila nove zakone: Osnivanje IT poslovnih zona i podrška za male privrednike

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada FBiH danas je utvrdila je juče prijedlog dva sistemska zakona u oblasti male privrede, saopštio je ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt Vojin Mijatović.

 20230105_161224.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

On ističe da je izdvojen najveći budžet za mikro, mala i srednja preduzeća do sada, kao i odluka o uspostavi IT poslovnih zona te najopširniji poslovni ekosistem i najveći sistem podrške malom biznisu do sada. Zakoni su upućeni u parlamentarnu proceduru.

"Glavni cilj je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno uticati na razvoj, te stabilno i uspješno poslovanje subjekata male privrede, kao i omogućavanje lakšeg pokretanja poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku svih nivoa vlasti, kao i preduzetničkih potpornih institucija. Ovim rješenjima stvaraju se pretpostavke za do sada najveća izdvajanja za malu privredu i poduzetništvo, čak ukupno jedan posto iz budžeta FBiH", saopšteno je.

Prijedlogom zakona se, između ostalog, propisuje kategorizacija subjekata male privrede na mikro, male i srednje subjekte, te se preciziraju uslovi ove kategorizacije. Propisuje se i način uspostavljanja informacionog sistema subjekata male privrede i upravljanja podsticajima radi planiranja, provođenja, praćenja i vrednovanja mjera i instrumenata podsticanja razvoja male privrede i ocjene privrednih učinaka.

Prijedlogom zakona se propisuje da se finansijska sredstva za provođenje Programa osiguravaju u budžetu FBiH za svaku kalendarsku godinu, te da njihova visina godišnje iznosi minimalno 0,7 posto prihoda budžeta umanjenog za doprinose penzijsko-invalidskog osiguranja, te namjenske i razgraničene prihode i donacije.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH.

"Cilj Prijedloga zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH je, kako je obrazloženo, pravno urediti oblasti poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH koja može imati višestruke efekte u stvaranju konkurentske prednosti MSP u Federaciji BiH. Time se postojećim i potencijalnim korisnicima svih oblika poduzetničke infrastrukture omogućava lakše pokretanje poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku svih nivoa vlasti, kao i poduzetničkih potpornih institucija".

Kao subjekti preduzetničke infrastrukture, u smislu ovog zakona, definisane su preduzetničke zone, preduzetničke potporne institucije i tehnološko-poduzetnički centri (čime se stvaraju mogućnosti za formiranje i IT poslovnih zona). 

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE