• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negativan trend: Iz BiH se izvozi sve manje robe

Autor Dušan Volaš

Bosna i Hercegovina u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle zabilježila je pad i izvoza i uvoza.

 shutterstock_1720545472.jpg Izvor: Shutterstock

U prvih deset mjeseci 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je robe u vrijednosti od 24,1 milijardi KM, dok je u istom periodu ove godine to iznosilo 23,5 milijardi KM što je pad od 2,3 odsto.

Kada je riječ o izvozu, situacija je još gora jer je u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, izvoz pao za 6,1 odsto ili za čak 939,1 milion KM. U prvih deset mjeseci 2022. godine izvoz iz BiH iznosio je 15,4 milijarde KM, dok je u prvih deset mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio 14,4 milijarde KM.

Još ranije, poslovna zajednica u Bosni i Hercegovine isticala je da do smanjenja izvoza iz BiH dolazi, prije svega zbog situacije u Evropskoj uniji i činjenice da pojedine ekonomije zemalja EU kao što je Njemačka usporavaju te da je za očekivati da će se takva situacija nastaviti i u idućoj godini.

Na pad izvoza iz BiH upozoravaju i poslodavci iz Republike Srpske koji su nedavno istakli da će u slučaju povećanja minimalne plate od 1.050 KM pojedinci izgubiti na konkurentnosti, a direktna posljedica toga biće dalji pad izvoza u zemlje EU i regiona.

Nezavisne novine/Mondo

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE