• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aerodrom Banjaluka sve bliže koncesiji: Stigao prijedlog iz Beograda

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ideja da "Aarodromi Republike Srpske" odnosno Aerodrom Banjaluka bude prepušten koncesionaru na upravljanje je sve izvjesnija. Nakon posjete kompanije "Vansi" ranije ove godine iz Beograda je u Banjaluku stigao i prijedlog za poslovanje.

 Aerodrom Banjaluka koncesija prijedlog aerodroma Beograd Izvor: Shutterstock

Potvrda za ovo stiže od ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkа Čubrilovićа koji je izjavio da je beogradski aerodrom poslao prijedlog za poslovanje Aerodroma u Banjaluci

Čubrilović je u intervjuu za "Glas Srpske" pojasnio da je zaprimljen prijedlog beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" kako bi trebalo "riješiti" stvari u "Aerodromima Republike Srpske".

Povezano

"Beogradski aerodrom je napravio jedan izuzetan model i u razgovoru sa njima uvidjeli smo da upravo oni mogu, sa svojim iskustvom i znanjem koje imaju, da pomognu u modeliranju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo", rekao je Čubrilović.

U junu su aerodrom u Mahovljanima i Banjaluku posjetili predstavnici kompanije "Vansi" (VINCI Airports), koja upravlja Aerodromom "Nikola Tesla" u Beogradu. Na čelu delegacije bio je direktor za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuel Menanto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je tada da postoji ideja da se Aerodrom Banjaluka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Iz "Vansija" su na naša pitanja o tome da li planiraju da dostave ponudu za preuzimanje banjalučkog aerodroma rekali da za sada ne žele da komentarišu ovu temu.

Francuski "Vansi" je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U martu 2018. godini preuzeli su Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Smanjena subvencija iako su Aerodromi poslovali sa gubitkom

Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2023. godinu subvencija javnom preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" smanjena je sa 2,2 miliona KM na 1.123.000 KM.

Preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" prošle godine je poslovalo sa minusom u iznosu većem od pola miliona KM, istovremeno je Aerodrom u Banjaluci (jedini aerodrom u RS) zabilježio rekordan broj avionskih letova i putnika.

Preduzeće je 2022. godine ostvarilo prihode od 6.096.772 КМ, uključujući i subvenciju Vlade RS od 2,2 miliona KM i rashode 6.680.498 КМ.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da

Postoji li bilo šta što nije prodano?

MONDO REPORTAŽE