• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ERS planira da gradi kongresni centar u Trebinju, za konkurs angažovan doskorašnji banjalučki gradski arhitekta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je javni Konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja budućeg velikog kongresnog centra u Trebinju.

 trebinje pijaca1.JPG Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

U pitanju je nagradni konkurs, a tri najbolja rada odabraće stručni žiri od devet članova. Prva nagrada je 100.000 KM, druga 40.000 KM, a treći rad biće nagrađen sa 20.000 KM.

U obrazloženju ideje o gradnji kongresnog centra navodi se da ERS ima strateški cilj da postane i regionalni centar obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja u oblasti energetike, energetske efikasnosti i da da svoj doprinos očuvanju životne sredine i unapređenju ekologije. Motiv je takođe i razvoj turizma.

"MH ERS preduzima mere da bude razvijen, respektibilan akter energetske djelatnosti u jugoistočnoj Evropi a među koracima u ostvarivanju ovih ciljeva su i planovi za proširenje osnovnih poslovnih delatnosti izgradnjom kongresnog centra u Trebinju koje ima sve življu, izgrađeniju i zahtjevniju turističku industriju u okviru koje posebno mjesto zuzima upravo kongresni i edukativni turizam – privredna grana koja ne zavisi od sezonskih promjena broja posjetilaca određenog regiona", navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.

U ERS smatraju da geografski položaj Trebinja pogoduje upravo pomenutoj djelatnosti jer se grad nalazi na magistralnom pravcu prema Dubrovniku, najpoznatnijem odredištu na istočnom Jadranu. Plan je da centar bude izgrađen na prostoru Draženske Gore, duž trase puta za Dubrovnik, što je zona predviđena za gradnju objekata i razvoj "Novog Trebinja".

Program i raspis konkursa sastavio je prof. dr Ivan Rašković koji je od 2017. do 2020. godine bio angažovan na poslovima gradskog arhitekte u Banjaluci.

Osim njega radove koji pristignu na konkurs će ocjenjivati rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokuć, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Dejan Čvoro, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici prof. dr Svetlana Perović, dr Dragan Šiniković - diplomirani inženjer arhitekture, prof. dr Mijomir Mijić - diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer arhitekture Radojka Nožica, u svojstvu generalnog direktora ERS mr Luka Petrović, diplomirani inženjer mašinstva i načelnik gradskog Odjeljenja za kapitalne investicije Danilo Ilić - diplomirani inženjer građevine.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE