• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinjski Krš: Mladi arhitekti osvijetlili naselje koje je spomenik hercegovačkom graditeljstvu (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U četvrtak je u naselju Krš u Trebinju otvorena privremena prostorna instalacija u okviru "Start!Art" festivala. Trebinjski Krš je dio gradske cjeline koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

 Krš Izvor: Istraživački centar za Prostor

Instalacija je napravljena kako bi se skrenula pažnja na vrijednosti i potencijale graditeljskog nasljeđa u Kršu, i pomogao razvoj održivog kulturnog turizma.

"Njena postavka predstavlja eksperimentalni model djelovanja u osjetljivim područjima graditeljskog i kulturnog nasljeđa. U ovom ko-kreativnom procesu, privremeno se aktiviraju i oživljavaju pažljivo odabrane lokacije u saradnji sa lokalnom zajednicom i širokom grupom zainteresovanih aktera iz različitih oblasti", objavio je Istraživački centar za prostor iz Banjaluke.

Instalaciju su osmislili, projektovali i izveli studenti šestog semestra studijskog programa arhitektura Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, po modelu "Small SCALE": Nemanja Ćuso, Miloš Marčeta, Nataša Jotić, Marijana Makarić, Tamara Novaković, Fatima Abazović, Branka Jakovljević i Dragoljub Kopranović. Mentor im je Igor Kuvač.

Prije četiri godine Krš, poznat kao Omanovića-mahala, zajedno sa istorijskim gradskim područjem Trebinja, proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o starom naselju koje je nastalo u 17. vijeku. Mahala se razvila na strmim padinama sjeverno i iznad Starog grada. Odlikuju ga male kamene kuće, između kojih su uske i strme ulice. Ovaj dio grada nekada je bio centar trgovačke djelatnosti sa brojnim zanatskim radnjama.

"Objekti su gusto grupisani, skromnih dimenzija, prizemni ili jednospratni, natkriveni kosim krovovima pokrivenim kamenim pločama. Fasade su kamene, od lomljenog kamena slaganog u nepravilne redove. Po načinu gradnje i materijalima, arhitekturu možemo da označimo kao pučku, karakterističnu za Hercegovinu", navodi se u dokumentu o zaštiti, na sajtu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

(MONDO

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop