• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pčelar objasnio: Kako se proizvodi ORGANSKI MED i zašto treba da bude SKUPLJI?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Čist organski med veoma dobro prolazi na tržištu i trebalo bi da ima veću cijenu, izjavio je predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije Đoko Zečević i pojasnio kako se ovaj med proizvodi.

 Kako se proizvodi organski med Izvor: Pčelica.rs.ba

Zečević je pojasnio da bi cijena organskog meda trebalo da bude veća jer ga je teško proizvesti u okolnostima kada su vazduh i klima puni hemikalija.

On je ukazao i da čist organski med koji nude na tržištu mora da ispuni nekoliko kriterijuma, a na prvom mjestu je taj da košnice ne mogu da imaju eksere unutra ili bilo kakav metal jer sve mora biti drveno.

"Nije dozvoljeno dodavati šećer pčelama i sve se moraju prihranjivati medom. Područje sa kojeg pčele donose nektar, u rasponu od tri kilometara mora biti zaštićen od bilo kakvog hemijskog prskanja ili tretiranja", rekao je Zečević, koji je sinoć u Stanarima održao predavanje o proljetnom razvoju pčelinjih zajednica i borbi protiv varoe.

On je istakao da je težnja svih pčelara da pravilnim gajenjem pčelinjih zajednica maksimalno iskoriste nektar sa medonosnih biljaka na određenoj destiniciji.

Zečević je, na predavanju koje je organizovalo stanarsko Udruženje "Poljoprivrednik", govorio i o značaju vode, te nadražajnom prihranjivanju pčela.

Predsjednik ovog udruženja je Mihajlo Gavrić čiji pčelinjak posjeduje sertifikat u organskoj proizvodnji i trenutno jedini nosi nacionalnu oznaku "Organski proizvod Republike Srpske".

Gavrić je pojasnio da je za ovaj sertifikat potrebno ispuniti mnogo parametara da se zadovolji kontrola mnoštva uzoraka od farbe za košnice, koja mora biti odobrena i na vodenoj bazi, voska, saća, pa do meda.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu domaćinstvo Gavrić dobilo je pet zlatnih medalja i povelja Novosadskog sajma za kvalitet.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE