• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćorić: Povećanje minimalca iznad deset odsto je nerealno

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić ocijenio je danas da je jedna od otežavajućih okolnosti za poslovanje to što još nije poznat iznos najniže plate za sljedeću godinu, ističući da trenutno privreda može izdržati najnižu platu za 10 odsto veću nego što je sada.

 Ćorić o minimalnoj plati Izvor: Privredna komora RS

"Ta plata održava strukturu privrede Srpske koja je još radno intezivna, jer još nemamo takve privredne subjekte koji rade sa visokim tehnologijama", rekao je Ćorić u Banjaluci tokom novogodišnjeg prijema za novinare.

Ćorić smatra nelogičnim da se visina najniže plate određuje u zadnjoj sedmici godine, navodeći primjer Srbije koja je još u septembru definisala najnižu platu za narednu godinu.

On je naveo da je ovo bila teška godina i da će takva biti i naredna.

"Rezultati u ovoj godini su negativni, prije svega što se tiče prerađivačke industrije koja je za 10 mjeseci imala pad fizičkog obima proizvodnje za 5,3 odsto, broj zaposlenih smanjen je za 2,9 odsto, a promet industrije je manji za pet odsto", rekao je Ćorić.

On je dodao da je vrlo pozitivno to što je proradilo tržište radne snage.

"To nas raduje, jer onaj ko bude bolje i kvalitetnije radio imaće priliku da dođe do povećane plate. Fluktuacija radne snage i dalje treba da postoji", naglasio je Ćorić.

On je izrazio zadovoljstvo radom Privredne komore u ovoj godini, navodeći da će, između ostalog, u narednom periodu biti omogućeno što više nastupa domaćih privrednika na inostranim tržištima, odnosno sajmovima jer je dosadašnja praksa pokazala da to daje dobar efekat, posebno u sektoru drvoprerade.

"Sada smo u fazi realizaciji više projekata, među kojim provodimo i projekat BFC koji se odnosi na povoljno poslovno okruženje. Trenutno u Srpskoj imamo 16 lokalnih zajednica sa sertifikatom BFC, a u narednom periodu bićemo fokusirani na lokalne zajednice hercegovačke i istočnosarajevske regije", naveo je Ćorić neke od aktivnosti Privredne komore.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnik

A da ne budu više poslodavci, nek budu malo i posloprimaoci, jer ne mogu da izdrže.

Lola

Ako nemozete da izdrzite ovo povecanje za minimalac a v poslodavci zatvorite lijepo zatvorite firme i otpustite radnike i pravac kuci, jer sve pokradoste od obicnih ljudi pa vi i Viskovic zivite od 70p km mjesecno ili od 770 km ,lijepa evropa koja otvara granice i prima radnike jer ovdje pametan i normalan niko nece ostati

MONDO REPORTAŽE