• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Fransoa Majers, najbogatija žena na svijetu: Otac nacista, muž Jevrej, majka koja je nije voljela... (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Fransoa Betenkort Majers, 70-godišnja unuka osnivača L‘Oreala Užena Šulera, postala je prva žena na svijetu čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.

 Ko je najbogatija žena na svijetu Izvor: Profimedia

Fransoa Betankur-Mejers je nasljednica imperije L’Oréal i zvanična najbogatiju žena na svijetu, a prati prilično kontroverzna prošlost.

Ali, za razliku od mnogih bogatih nasljednika koji pasivno krckaju naslijeđenu imovinu ili je brzo proćerdaju, ona je stalno uvećava, te je njeno bogatstvo premašilo 100 milijardi dolara.

Izvor: Profimedia

Ono što je zanimljivo je da se većinska vlasnica L'Oreala ne šminka, rijetko se fenira i skoro nikad ne čupa obrve.

Pored toga ona je i majka dvoje djece, a u braku je skoro četrdeset godina. Većinski udio u L'Orealu, koji je naslijedila nakon što je njena ekstravagantna majka Lilijan Betenkur u septmebru 2017. preminula u 94. godini života, tada je vrijedio "samo" 39,5 milijardi dolara.

Možda će vas zanimati

Danas Fransoa posjeduje 33 posto najveće svjetske kozmetičke kompanije, koju je 1909. osnovao njen deda Judžin Šuler, nadareni hemičar, nakon što je u kuhinji svog dvosobnog pariškog stana umutio prvu boju za kosu koja nije smrdila ni iritirala kožu.

Šulerova unuka aktivno učestvuje u poslovanju L'Oreala kao članica upravnog odbora i kao predsjednica upravnog odbora porodičnog holdinga Tethys, pod čijom su kapom sve njene investicije. Samo od L'Oreala godišnje na ime dividendi ubire više od pet milijardi evra.

Izvor: Profimedia

Suprug joj je francuski biznismen jevrejske vjeroispovesti Žan-Pjer Majers, sin rabina koji je stradao u Aušvicu. Vjenčali su se početkom aprila 1984. u Toskani i imaju dva sina: Žan -Viktora koji ima 36 godina i Nikolasa koji je dvije godine mlađi.

Sinove su odgajali u jevrejskoj vjeri i tradiciji budući da je i Fransoa Betenkort -Majers prije udaje prešla na religiju svog supruga. Bila je to na neki način šamar njenom ocu, koji je za vrijeme njemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji La Terre Française, organu nacističke propagande.

Izvor: Profimedia

Najviše od svega mrzi da se izlaže u javnosti, što je vješto izbegavala sve do 2007., kad je od suda zatražila da njenoj majci oduzme poslovnu sposobnost. Vremešna Lilijan Betenkur je u to vrijeme šokirala javnost svojom vezom s 25 godina mlađim piscem i fotografom Fransoom Banierom.

Betenkur-Majers optužila je Baniera da je iskorištavajući Lilijanunu mentalnu slabost tokom 20 godina od nje izmuzao skoro milijardu dolara u novcu, nekretninama, umetničkim slikama i polisama osiguranja.

Poklonila mu je čak i ostvro na Sejšelima s tri luksuzne kuće i avionskom pistom. U decembru 2007., nedugo nakon smrti svog oca Andrea Betenkorta, koji je bio ministar u nekoliko francuskih vlada, Fransoa je od jednog sluge saznala da Lilijan namjerava da Baniera učini nasljednikom. Odlučila je tome stati na kraj i zatražila je starateljstvo nad svojom majkom oboljelom od Alchamejrove bolesti.

"Ovdje se ne radi o novcu, nego o predatoru koji je razorio moju porodicu" govorila je na sudu Fransoa Betenkur-Majers.

Lilijan Betenkur je ćerkinu tužbu protiv Baniera doživjela kao napad na sebe i gadno se zavadila sa svojim jedinim djetetom. Ćerki je objavila "nuklearni rat" i zaprijetila da će je razbaštiniti ne prestane li da se miješa u njene poslove. Fransoa je nemilice blatila u javnosti i s njom prekinula sve odnose.

Iako su živjele u istoj pariškoj ulici, majka i ćerka sretale su se samo na sudu.

"Ja sam zdrava kao povrće, ali ne znam koja je mušica ugrizla moju ćerku, skroz je poremetila", govorila je Lilijan Betenkur.

Izvor: Profimedia

Pravomoćnom presudom iz 2012. Fransoa i njena dva sina postali su Lilijanini staratelji i preuzeli su kontrolu nad cjelokupnom porodičnom imovinom.

Franosa-Mari Banier je u martu 2015. osuđen zbog iskorištavanja nemoćne osobe na dvije i po godine strogog zatvora i naloženo mu je da Betenkurovoj plati 158 miliona evra odštete.

I na kraju je Fransoa uspjela da odbrani imperiju Loreala od "predatora" i uveliča bogatstvo, a sve zbog toga da porodično bogatstvo ostane u krugu familije.

Ima ko i da nasledi to bogatstvo. I za to se postarala Fransoaz.

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Beštija

MONDO REPORTAŽE