• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javna rasprava o geološkim istraživanjima u Srpskoj: Evo šta je poručeno za skupa u Zvorniku

Autor Dušan Volaš

Zamjenik direktora Geološkog zavoda Republike Srpske Cvjetko Sandić rekao je u Zvorniku na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima da lokalne zajednice ne mogu da spriječe istraživanje jer ono nije štetno.

 Javna rasprava o geološkim istraživanjima u Srpskoj Izvor: Srna/Milorad Gutalj

Sandić smatra da se strategija razvoja Republike Srpske ne može raditi bez lokalnih zajednica, ali da one ne mogu biti prepreka već moraju da budu partneri u ovim projektima.

"Istovremeno, lokalne zajednice ne mogu da spriječe istraživanje jer ono nije štetno. U Loparama smo imali primjer da je istraživanje završeno i nikakvu štetu nije nanijelo, osim što su donijeli informacije o kakvim potencijalima Republika Srpska raspolaže", rekao je Sandić.

On je istakao da su date i primjedbe na količine koja se uzimaju za geološka ispitivanja, ocijenivši da se ne može globalno odrediti da za sve sirovine bude 10 hiljada kubnih metara, nego da za specifične mineralne sirovine bude određena količina materijala i da se na tu sirovinu plaća neka koncesiona naknada državi.

Sandić je naglasio da je Zavod djelovao konstruktivno i na strani donosioca odluka, ali i na strani životne sredine, kao i da nije saglasan oko podjele istraživanja na invazivna i neinvazivna.

"Prema Nacrtu, neinvazivna su ona koja ne diraju svojstva i građu terena, a invanzivna suprotno. Ukoliko znamo da je jedna od osnovnih preambula naše struke da se teren vrati u probitno stanje, tako treba da bude i u zakonu", pojasnio je Sandić.

Sandić je rekao da svaki istražni iskop mora da se vrati u probitno stanje i podsjetio da u zakonima ove vrste u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama nigdje nema termina invanzivno i neinvanzivno istraživanje.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Esad Salčin rekao je da je jedna od predloženih izmjena da se više ne dostavlja saglasnost lokalne zajednice prilikom izdavanja odobrenja za istraživanje.

Razlog za tako nešto, kako je pojasnio, jeste određen broj lokalnih zajednica koje nemaju uređenu prostorno-plansku dokumentaciju.

Javnu raspravu organizuje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, a prisustvovali su joj građani, predstavnici lokalnih samouprava i institucija i strukovnih udruženja istočnog dijela Srpske.

U raspravi je učestvovao veliki broj učesnika koji su iznijeli konkretne primjedbe na Nacrt.

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE