• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor sa "Er Srbijom": Mostar dobio direktnu avionsku liniju za Beograd

Autor Dušan Volaš

Grad Mostar, "Er Srbija" i Aerodrom Mostar danas su u Mostaru potpisali ugovor koji će obezbijediti avionsku liniju Mostar-Beograd od 15. aprila ove godine, a Mostar će tako avionskom linijom biti povezan sa više od 100 svjetskih destinacija.

 Aerodrom Beograd Izvor: Shutterstock

Ugovor su u Gradskoj vijećnici potpisali gradonačelnik Mostara Mario Kordić i generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek, čime je nakon više od tri decenije obnovljena linija Mostar–Beograd, prvi put uspostavljena 1962. godine.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je da avionskom linijom Mostar-Beograd, grad Mostar dobija četiri "haba" - Minhen, Rim, Beograd i Zagreb, a Aerodrom Mostar postaje generator razvoja regije.

"Napravili smo očekivani rezultat nakon tri godine truda i rada. Manje više sada smo povezani sa cijelim svijetom. Idemo sada raditi, ovo sve skupa treba i operativno završiti", rekao je Kordić.

On je naveo da Aerodrom Mostar dobija i novi izgled, te da će se nastojati da se linija održi.

"Sa Zagrebom je u početku bila sezonska linija, pa se javila potreba za cijelu godinu. Siguran sam da će tako biti i za Beograd, jer je interes već ogroman Mi ćemo se potruditi. Cilj nam je da Aerodrom Mostar cijelu godinu ima mogućnost odlaska u sve gradove svijeta", rekao je Kordić.

Direktor za komercijalu i strategiju "Er Srbije" Boško Rupić rekao je da će letovi iz Beograda za Mostar ići ponedjeljkom, petkom i nedjeljom sredinom dana.

"Mostar će preko Beograda imati vezu sa zapadnom Evropom, NJemačkom, Holandijom, Belgijom, Francuskom, Italijom, ali i sa jugoistočnom Evropom od Bukurešta, Atine, Istanbula... Tu je svakako mogućnost i veze sa SAD. Za nas je ovo nastavak širenja saobraćaja u regionu. Mostar je 17. destinacija na teritoriji bivše Jugoslavije. Očekujemo veliki broj putnika", rekao je Rupić.

Cijena karte u jednom pravcu iznosiće 56 evra sa svim taksama, a povratna 104 evra.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević rekao je da ideja o uspostavljanju avio-linije Mostar–Beograd postoji duže od deset godina, a da su razgovori intenzivirani 2021. godine nakon posjete premijera Srbije Ane Brnabić Mostaru.

"Puno truda je uložio i gradonačelnik Mostara, ali i Vlada Srbije. Puno je benefita koje će imati i privreda i građani", kazao je Milivojević. On je podsjetio da je današnji ugovor potpisan na stotinu godina od smrti Alekse Šantića.

Milivojević je rekao da ovaj ugovor znači jaču vezu sa Beogradom i izrazio nadu da će avioni biti puni, a linija postati stalna, trajna i isplativa.

Federalni ministar saobraćaja i veza Andrijana Katić rekla je da je ovo veliki uspjeh i za regiju Hercegovine i Federaciju BiH /FBiH/.

"Drago mi je da je Vlada FBiH učestvovala u realizaciji ovoga projekta tako što smo u 2023. godini obezbijedili 1,4 miliona maraka za subvenciju letova. Nećemo se zaustaviti na tome. U budžetu za 2024. godinu predvidjeli smo sedam miliona KM za unapređenje avio-prometa. Ohrabrujem upravu Aerodroma Mostar da istraje na uvođenju novih linija, a Vlada FBiH će ih pratiti u tim aktivnostima", istakla je Katić.

Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel naglasio je da je današnjim ugovorom zaokružena priča o četiri "haba" - Minhen, Zagreb, Rim i Beograd, te da se rijetko koji aerodrom može pohvaliti sa tim.

"Preko Beograda ćemo biti povezani sa 80 destinacija. Sada imamo direktnih šest linija, te preko njih sa više od 100 destinacija", rekao je Đuzel.

On je podsjetio da je u junu prošle godine Aerodorom Mostar imao 500 putnika, na kraju godine 20.500, a ove godine planiraju uduplati broj putnika.

Potpisivanju su prisustvovali i brojni zvaničnici među kojima premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, kantonalni ministar turizma Emil Balavac, generalni konzul Srbije Vaso Gujić, predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović, direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ Davorin Primorac i zamjenik Sanjin Hadžiomerović, direktor Turističke zajednice Mostara Elvira Dilberović.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE