• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finansija: RS je ove godine više duga otplatila nego što se zadužila

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska je od početka godine do danas više duga otplatila nego što se zadužila, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

 Zaduženje RS 2024 ministarstvo finansija Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Obrazložili su da su od početka godine primici od zaduženja iznosili 91,1 milion, dok servis duga zaključno sa krajem februara iznosi 167 miliona KM

"Javni dug Republike Srpske prema posljednjim zvaničnim podacima je 32,7% u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), dok je limit 55% u odnosu na BDP. Ukupan dug je 38,38 odsto BDP-a, a gornja granica je 60 odsto bruto domaćeg proizvoda", kažu u Ministarstvu finansija RS.

Navode da je prosječna stopa rasta BDP-a za tri kvartala 2023. godine iznosila 1,4%, a na osnovu posljednjih procjena makroekonomskih pokazatelja očakuje se da će ta stopa rasta za cijelu godinu iznositi 1,5 odsto.

"S druge strane realna stopa rasta BDP-a u 2024. godini planirana je na nivou 3%. Smirivanje inflacije (u decembru je iznosila 3,3%, a prosječan rast cijena u 2024. godini očekuje se da će iznositi oko 3%) uz očekivano povećanje broja zaposlenih i plata (prosječna neto plata u januaru 2024. godine iznosila je 1.312 KM), održaće rast privatne potrošnje. U narednom periodu očekuje se da će nastavak realizacije najavljenih investicija u energetske projekte i putnu infrastrukturu dati pozitivan doprinos rastu privrede", nadaju se u Ministarstvu finansija RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE