• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diskriminisani oni koji TROŠE VIŠE struje: Kako su funkcionisale "blok tarife" ERS i šta je ukinuo USTAVNI SUD?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske jer su neustavno diskriminisani oni koji troše više struje.

 Električno brojilo Izvor: Shutterstock

Podsjećamo, u RS se od 1. januara 2023. godine struja za domaćinstva obračunava po novim tarifama.

Cijena električne energije je sa 0,057 KM/kWh (KM po kilovat-času), koliko je utvrđeno 2016. godine, poskupila na 0,0643 KM/kWh. 

Tarife, koje su bile predmet razmatranja na Ustavnom sudu RS, se primjenjuju po sljedećem principu:

U prvoj grupi su oni koji mjesečno potroše do 500 kWh i oni su plaćali 0,0544 po kilovat-času. U drugoj grupi su oni koji potroše od 500 do 1500 kWh i cijena je 0,0914, a za potrošnju veću od 1500 kWh cijena je 0,2013 kWh.

U skladu sa "Tarifnim sistemom", svi kupci prvih utrošenih 500 kWh električne energije plaćaju po cijeni za I opseg, narednih utrošenih 1000 kWh po cijeni za II opseg, a preostalu utrošenu električnu energiju po cijeni za III opseg.

Dakle, domaćinstva koja troše do 500 kilovat-časova mjesečno struju plaćaju prema prvom obimu, ona koja troše od 501 do 1.500 kilovat-časova po drugom, a za potrošnju višu od 1.500 kilovat-časova po trećem.

Šta je ukinuo Ustavni sud RS?

Ustavni sud je između ostalog utvrdio da Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

"Ustavni sud je istaknuo da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe kojitroše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE