• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjesto projektovanog gubitka poslovali u plusu: "Elektrokrajina" prošle godine ostvarila dobit od 2,2 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Banjalučka "Elektrokrajina" je prošlu godinu okončala sa ostvarenom dobiti od 2,2 miliona KM uprkos nepovoljnim okolnostima koje su opterećivale troškovnu stranu.

 "Elektrokrajina" prošle godine ostvarila dobit od 2,2 miliona KM Izvor: mondo.ba

Pozitivan finansijski rezultat je, sa jedne strane, podstaknut rastom poslovnih prihoda od distributivnih usluga i smanjenjem odgođenih poreskih obaveza, a, sa druge strane, maksimalnom racionalizacijom novonastalih rashoda, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

U Upravi ovog preduzeća ističu da su nepovoljne okolnosti rasta troškova kao posljedice posljednjeg tarifnog postupka i strukture mrežarine, objektivno vodile ovaj privredni subjekat ka bilansnom gubitku, ali da je preduzetim mjerama konsolidacije spriječen takav scenario.

Direktor "Elektrokrajine" Dragan Čavić rekao je da je bilo potrebno izvršiti maksimalnu racionalizaciju rashoda kako ne bi ugrozili tekuću likvidnost opterećenu nedovoljnim prihodima za nesmetano obavljanje djelatnosti operatora distributivnog sistema.

Čavić je istakao da su na kraju uspjeli da umjesto projektovanog gubitka ostvare solidnu dobit.

Prema njegovim riječima, preduzeće je tokom sastavljanja finansijskih izvještaja za prošlu godinu u potpunosti primjenilo međunarodne računovodstvene standarde, kao i preporuke interne i spoljne revizije zbog čega očekuje novu pozitivnu ocjenu nezavisne revizije na iskazane bilanse.

Komentarišući prošlogodišnje poslovne aktivnosti, Čavić je naveo da su u elektrodistributivnu mrežu i druge razvojne projekte investirali 35 miliona KM, što je rekordni posljeratni nivo ulaganja, navodeći da je prošle godine izgrađeno i sanirano 370 kilometara vodova i 94 trafostanice, što je gornja granica investicionih mogućnosti.

"Elektrokrajina" je lani, takođe, intenzivirala aktivnosti u borbi protiv krađe električne energije i smanjenju distributivnih gubitaka, te je otkriveno 280 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije obračunske vrijednosti od skoro milion KM.

"Distributivne gubitke smo u proteklih pet godina smanjili za skoro 20 odsto i sada iznose 10,97 odsto, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija. Otkriveno je i 280 slučajeva neovlaštene potrošnje energije od skoro milion KM", naveo je Čavić.

Ključni izazovi poslovanja "Elektrokrajine" biće balansiranje regulatorno ograničenih prihoda i značajno većih izdataka za plate radnika zbog povećanja cijene rada za zaposlene u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" i rasta minimalne plate u Srpskoj, dodaje se u saopštenju.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE