• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za mjesec dana poskupjeli svi proizvodi i usluge na domaćem tržištu u Republici Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Podaci Republičkog zavoda za statistiku RS pokazuju da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine u prosjeku su više za dva odsto, dok su u odnosu na januar 2023. godine više za 3,7 procenata

 KM Izvor: CBBIH

U januaru u odnosu na decembar 2023. godine, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su više za 6,1 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 5,5 odsto.

Energija je skuplja za 1,1 odosto, cijene intermedijarnih proizvoda više su za 0,7 procenata i cijene kapitalnih proizvoda za 0,3 odsto.

"Po oblastima industrijske proizvodnje, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine, rast cijena zabilježen je u sljedećim oblastima: proizvodnja namještaja 6,1 odsto; proizvodnja prehrambenih proizvoda 5,5 odsto; vađenje ruda metala 4,4 odsto; prikupljanje otpada, djelatnosti obrade i odlaganja otpada; reciklaža materijala 3,0 odsto; Vađenje ostalih ruda i kamena 2,6 odsto; Proizvodnja kože i proizvoda od kože 1,4 odsto; Proizvodnja i snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,1 odsto; Proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda 0,7 odsto; Proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme 0,6%; Vađenje uglja i lignita (mrkog uglja), Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, Ostala prerađivačka industrija kao i Popravka i instalacija mašina i opreme po 0,4 odsto; Štampanje i umnožavanje snimljenih zapisa 0,3 odsto; Proizvodnja tekstila i Proizvodnja baznih metala 0,2 odsto", saopšteno je iz Zavoda za statistika.

Pad cijena u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine zabilježen je u prizvodnji odjeće, preradi drveta, proizvodnji namještaja itd.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE