• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je rast minimalca uticao na cijene u RS? U ministarstvu kažu da su poskupjeli jogurt, meso i pekare

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Rast minimalne plate u Republici Srpskoj nije u značajnoj mjeri uticao na rast cijena u trgovinama, kako se to pokušava prikazati u dijelu javnosti, kažu u resornom ministarstvu.

 Ministarstvo trgovine RS minimalac i rast cijena Izvor: Shuterstock

"Rast minimalne plate u Republici Srpskoj nije u značajnoj mjeri uticao na rast cijena u trgovinama, kako se to pokušava prikazati u dijelu javnosti, jer podaci Odjeljenja za trgovinu i cijene Ministarstva trgovine i turizma Srpske pokazuju da u februaru nije došlo do značajnijeg rasta cijena u odnosu na januar", rekla je stručni savjetnik za odnose s javnošću u Ministarstvu Nikolina Trninić.

Trninićeva je navela da je rast cijena primijećen kod dijela proizvoda, i to jogurt, meso i pekarski proizvodi u iznosu od 10 do 30 feninga, dok su cijene većeg dijela proizvoda na nivou cijena sa kraja 2023. godine.

"Trebamo imati u vidu da govorimo o prosječnim cijena na području Srpske i da svakako postoji razlika u cijeni proizvoda u Banjaluci i Bijeljini ili drugim gradovima u Srpskoj, kao što smo to u proteklim danima i u medijima vidjeli na primjeru pekarskih proizvoda koji su u Banjaluci značajno skuplji nego u drugim dijelovima Republike", rekla je Trninićeva.

Ona je dodala da postoji razlika u cijenama i između trgovačkih lanaca.

"Rast cijena proizvoda nije situacija sa kojom se susreću samo građani u Srpskoj, već je ovakav trend prisutan u svim zemljama regiona, ali i svijeta usljed globalnih kretanja, kao i društveno-političke situacije, od perioda korone i svih naknadnih i aktuelnih dešavanja u svijetu", navela je Trninićeva.

Ona je istakla da su proizvodi, čije se cijene prate u sklopu osnovne potrošačke korpe, jeftiniji u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH i region.

"Sigurni smo da značajnu ulogu u ovakvom odnosu cijena imaju uredbe koje je još 2021. godine donijela Vlada Srpske, a koje se odnose na ograničavanje marže na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate", rekla je Trninićeva.

Ona je navela da Vlada Srpske u uslovima slobodnog tržišta i formiranja cijena ima ograničene mogućnosti djelovanja, posebno u uslovima uvozno orijentisane privrede kakva je privreda Republike.

"Na primjer, kada su u pitanju proizvodi iz kozmetičke industrije i lične higijene, proizvodi koji su dostupni u Srpskoj su većinom proizvodi iz uvoza i cijene na našem tržištu zavise od nabavnih cijena robe na tržištu sa kojeg ih dobavljaju domaći distributeri. Slično je i sa proizvodima iz konditorske industrije", objasnila je Trninićeva.

Ona je navela da se u javnosti proteklih dana govorilo i o cijenama voća i povrća, ali da se tu mora imati u vidu i da su ti proizvodi sezonskog karaktera te da njihova cijena varira zavisno od perioda godine.

"To svakako znaju i kupci, te je na određen način i besmisleno u februaru pričati o visokim cijenama paradajza ili jagoda", rekla je Trninićeva.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske, dodala je Trninićeva, redovno prati kretanje cijena i mogućnosti kroz koje može uticati na njihovo smanjenje.

"U fokusu javnosti ovih dana jesu naše aktivnosti i pregovori o cijeni hljeba, ali moramo naglasiti da to nisu jedine aktivnosti koje realizujemo. Službe Ministarstva aktivno rade i na izmjenama drugih propisa, te proširenja obuhvata proizvoda obuhvaćenih Uredbom o ograničenju marže na osnovne životne namirnice", rekla je Trninićeva.

Ona je dodala da je u cilj svih aktivnosti da, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, Ministarstvo zaštiti životni standard građana, vodeći pri tome računa da donesenim mjerama ne ugroze snabdjevenost tržišta, niti naruše privredni ambijent u Srpskoj.

U Vladi Republike Srpske urađena je uporedna analiza cijena osnovnih životnih namirnica koja je pokazala da su cijene niže u Srpskoj nego u FBiH.

Na primjer (na osnovu tih podataka) cijena kilograma hljeba od brašna tip 500 u Srpskoj iznosi 3.15 KM, a u FBiH 3.82 KM. Kilogram pilećeg mesa - file u Srpskoj košta 12.50 KM, dok je u FBiH 15 KM, cijena zamrznutog graška u Srpskoj iznosi pet, dok je u FBiH šest KM, te pirinač u Srpskoj košta 4.20 KM, a u FBiH 5.03 KM.

Istovremeno, najniža plata u Srpskoj iznosi 900 KM, dok u FBiH u ovoj godini iznosi 619 KM.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

A jeste li uporedili prosječnu platu u FBiH i RS ili možda plate zdravstvenih radnika. Standard u FBiH je u svakom slučaju bolji. Niko nema ništa protiv povecanog minimalca, ako se uvecavaju i ostali platni razredi. Ne može se izjednačiti plata nekvalifikovanog radnika sa platom srednje strucne spreme. Otići će školovani, mladi ljudi iz ovog haosa, ostaće vam samo oni koji rade za minimalac. Doktor medicine, nakon 18 godina školovanja ima platu manju od konobara. Srećom, ima država u kojima se vrednuje diploma.

MONDO REPORTAŽE