• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječna cijena kvadratnog metra novog stana u Banjaluci skoro 3.400 KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prosječna cijena prodatog stana u novogradnji u Republici Srpskoj u posljednja tri mjeseca prošle godine bila je 2.613 KM po kvadratnom metru, a u Banjaluci 3.392 KM.

 Cijena kvadrata stana u novogradnji Banjaluci Izvor: Mondo/Dušan Volaš

U RS su u posljednjem tromjesečju 2023. godine prodata 1.293 stana u novogradnji. Od te brojke u Banjaluci je prometovano sa 406 stanova.

"Prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022. godini viša je za 3,6% i u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine viša je za 7,9 odsto", piše u izvještaju Zavoda za statistiku RS.

Povezano

Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju 2023. godine veći je u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine za 24,7 odsto.

"Podaci se odnose na završene nove stanove i dobijeni su na osnovu sklopljenih i realizovanih kupoprodajnih ugovora u posmatranom tromjesečju, bez obzira da li je uplaćen cijeli iznos ili jedan dio ukupne cijene stana. Novogradnja podrazumijeva izgradnju novog objekta na mjestu gdje ranije nije postojao, ili na mjestu prethodno porušenog objekta", objašnjavaju u Zavodu.

U cijeni jednog kvadratnog metra novoizgrađenog stana 56,3 odsto troškova čine troškovi građenja i dobit izvođača, a na građevinsko zemljište otpada 14,4 odsto procenta. Ostali troškovi i PDV zauzimaju 29,3 odsto cijene.

Inače, prosječna cijena kvadrata građevinskog zemljišta, u posmatranom periodu, u Banjaluci je 503KM, a u RS 376 KM.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE