• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljenja zbog trenda rasta na svjetskim berzama: Hoće li cijene goriva ići i preko 3 KM?

Autor Dušan Volaš

Cijene goriva u BiH ponovno rastu, a može se očekivati da će cijene preći i tri marke za litru, rekao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

 Cijene goriva Izvor: Pixabay

"Cijene sirove nafte na svjetskim berzama je trenutno 87 dolara, što je najveća cijena u ovoj godini i gledajući od početka godine cijena je porasla za 10 dolara, a u posljednjih sedam dana skočila je za šest dolara", kazao je Bečarević i dodao da je očigledan trend rasta.

Kako je rekao, razlozi rasta su u smanjenju proizvodnih kvota, te dodaje da zemlje proizvođača sirove nafte žele cijenu barela višu od 90 dolara.

"I ako dođe do tog rasta nema dileme da će cijene na benzinskim pumpama u BiH biti veće od tri marke", kazao je Bečarević.

Dodao je da i ove sadašnje cijene ozbiljno utiču na standardne potrošača.

"Super 98 je od jutros na pojedinim pumpama 2,91 KM, a Super 95 2,71 KM. U narednim danima sigurno očekujemo veće cijene, sigurno za pet feninga", kazao je Bečarević.

Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je da u Srpskoj nije došlo do rasta cijene goriva, ali da berze kažu da bi trebale.

"Do kraja ove sedmice ne očekujemo da će cijene rasti na pumpama u Srpkoj, ali budući da cijene na berzama rastu za očekivati je da i kod nas dođe do viših cijena, ali ne možemo da preciziramo za koliko", kazao je Savić.

(Nezavisne novine)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE