• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković otvorio Poslovni forum: "Saradnja sa Mađarskom jedan od najvažnijih ciljeva Srpske"

Autor Dragana Božić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je danas u Banjaluci Poslovni forum koji je okupio više od 20 eminentnih mađarskih kompanija i više od 70 privrednih subjekata iz Republike Srpske.

 Srn2024-4-5_1210647_4.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da saradnja sa Mađarskom predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Srpske i poručio da se mora povećati spoljnotrgovinska razmjena.

"Srpska posjeduje velike energetske kapacitete, ali isto tako želi da zadrži visok nivo ekološke ravnoteže. Zbog toga ulažemo značajna sredstva i napore u izgradnji obnovljivih izvora energije u kojima učestvuju i naši partneri iz Mađarske", istakao je Višković u obraćanju na Poslovnom forumu u Banjaluci, koji je okupio više od 100 kompanija, od kojih je više od 20 iz Mađarske.

Višković je istakao da je najvidljivija saradnja u oblasti poljoprivrede, jer je zajednički projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima izazvao veliku zainteresovanost i proizveo pozitivne efekte.

"Samo na prvi poziv se prijavilo više od 650 poljoprivrednika, dok je na drugi poziv konkurisalo 1.579 poljoprivrednika. Politike Vlade koje sprovodimo usmjerene su na jačanje naše ekonomije, otvaranju ka novim tržištima, stvaranju uslova za strane investicije i usvajanju novih tehnologija", poručio je Višković.

Shodno tome, Višković kaže da Mađarska predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Srpske.

"Upravo ovaj forum i slični događaji koje ćemo realizovati su korak više ka tom cilju. Naše dvije privrede imaju dovoljno prostora, kapaciteta i ideja da međusobnu saradnju intenziviraju i podignu za nekoliko nivoa više", istakao je Višković.

Premijer Srpske je posebno izdvojio saradnju u oblasti drvnoprerađivačke industrije, što može biti glavni pokretač za saradnju i u drugim granama privrede.

"Kao predsjednik Vlade, zajedno sa kolegama iz Mađarske, poručujemo da ćemo učiniti sve što je potrebno da olakšamo i podstaknemo privrednike da njihova saradnja i poslovanje bude još uspješnije. Privrednicima želim da forum bude plodonosan i da sklope novu poslovnu saradnju", naveo je Višković.

Otvaranju foruma, koji će biti prilika za dogovor o novim zajedničkim projekatima, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

Na forumu učestvuju privredni subjekti iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, finansija, građevinarstva, metalskog sektora, te vodosnabdijevanja i energetike.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske rečeno je ranije da će na Poslovnom forumu biti promovisani potencijali Srpske i mogućnost ulaganja u nove proizvodne pogone.

Namjera je, kako ističu, proširenje saradnje sa Mađarskom u više sektora - u segmentu unapređenja spoljnotrgovinske razmjene, stranih ulaganja u Srpsku i ulaganja u pojedine energetske i projekte vodosnabdijevanja.

Poslovni forum Republika Srpska - Mađarska održava se u Administrativnom centru Vlade.

U delegaciji Mađarske, osim predsjednika Vlade Viktora Orbana, nalaze se ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei, kao i predstavnici 23 kompanije.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE