• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvozni partner Srbije BiH, a uvozni Rusija

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u izvozu u prvih deset mjeseci ove godine bila je Bosna i Hercegovina sa 1,2 milijarde dolara.

 Izvozni partner Srbije BiH, a uvozni Rusija Izvor: MONDO

Prvi uvozni partner je Rusija sa 3,1 milijardom dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Poslije BiH, od januara do oktobra Srbija je najviše izvozila u Crnu Goru - 1,14 milijardi dolara i u Nemačku - 1,01 milijardi dolara, dok je najveći uvoz, poslije Rusije, ostvaren iz Nemačke - 2,4 milijarde dolara i Italije 1,9 milijardi dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmene.

Suficit u razmjeni ostvaren je sa bivšim republikama SFRJ - BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, a najveći deficit javlja se u trgovini sa Rusijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa i nedovoljnog korišćenja Bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini od strane naših izvoznika.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih deset mjeseci bio je 10,4 milijarde dolara, što je 36 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 9,6 milijardi dolara, što je 33,1 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a uvezeno za 19,95 milijardi dolara, što je više za 34,6 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

U izvozu najveće učešće imali su gvožđe i čelik 1,3 milijarde dolara, obojeni metali 651 milion dolara, odeća 440 miliona dolara, povrće i voće 409 miliona dolara.

Najveće učešće u uvozu imali su nafta i naftni derivati 2,6 milijardi dolara, drumska vozila 1,7 milijardi dolara, gvožđe i čelik oko milijardu dolara, industrijske mašine za opštu upotrebu 951 milion dolara i prirodni gas 931 milion dolara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE