• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktori zadruga oštetili RS za 20 miliona KM?

Zadružni savez RS podnosi prijave protiv direktora zemljoradničkih zadruga koji su oštetili državu za oko 20 miliona maraka.

 Direktori zadruga oštetili RS za 20 miliona KM? Izvor: MONDO


Zadružni savez Republike Srpske podnijeo je tri, a priprema još 15 prijava protiv direktora zemljoradničkih zadruga koji su nezakonitom prodajom imovine oštetili državu za oko 20 miliona maraka.

Direktori zemljoradničkih zadruga u Republici Srpskoj od početka devedesetih do danas sklapanjem štetnih ugovora i nezakonitom prodajom imovine oštetili su državu za više od 20 miliona maraka, a za ovu pljačku još niko nije odgovarao, tvrdi za "Press RS" predsjednik Zadružnog saveza RS Ljubo Rakić.

Naime, ovo pitanje prvi je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić, koji je ustvrdio da su neke zadruge nezakonito prodavale državno zemljište, ali nije naveo o kojim zadrugama je riječ.

Rakić ističe da je krajnje vrijeme da državni organi treba da se uključe i zaustave rasprodaju državne imovine.

"Zadružni savez podnio je tri krivične prijave protiv odgovornih lica u ZZ 'Agroprom' iz Bileće, 'Potkozarje' iz Romanovaca i 'Krnjinka' iz Stanara zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u privredi, a do kraja godine sigurno će biti podneseno još 15-ak prijava protiv direktora zadruga zbog nezakonite prodaje zadružne imovine. Raduje nas da se u cijeli posao uključilo i Ministarstvo poljoprivrede, jer se radi o drskom rasipanju državne imovine", rekao je Rakić.

Prema njegovim riječima, u Savezu nisu zadovoljni radom istražnih organa i sumnjaju da pojedini direktori zadruga uživaju politički imunitet.

"Krivična prijava protiv direktora ZZ 'Agroprom' Lazara Jokanovića podnesena je prije više od godinu dana, a još nije završeno finansijsko vještačenje. Jokanović se potpuno odvojio od zadruge i zadrugara i rasprodavao objekte zadruge kako je htio, a da niko ne zna gdje je završio novac! On je pozajmio novac od nekih ljudi, a imovinu zadruge stavio pod hipoteku! Ljudi kojima je zadruga dužna ne žele da aktiviraju hipoteku i hoće svoj novac nazad, ali njega nema! U 'Agropromu' je blokiran rad upravnih organa, a sumnjiv je i reizbor Jokanovića", kaže Rakić.

U ZZ "Krnjinka" Stanari, kaže Rakić, podnesene su krivične prijave i protiv bivšeg i protiv sadašnjeg direktora zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

"Bivši direktor Miodrag Pavlović podigao je kredit, ali niko ne zna u šta su pare potrošene. A sadašnja direktorka Obrenija Kršić nema evidenciju o trošenju para dobijenih od davanja pod zakup zadružnih objekata! Kad je riječ o ZZ 'Potkozarje', bivši direktor i predsjednik Upravnog odbora, Nenad Erceg i Momčilo Labotić, nagodili su se sa tužilaštvom da dobiju tri mjeseca zatvora zbog štete nanesene zadrugarstvu", kaže Rakić.

Uprkos brojnim pokušajima, Press RS juče nije uspio da stupi u kontakt ni sa jednim od direktora zemljoradničkih zadruga protiv kojih su podnesene krivične prijave.

Ministar poljoprivrede Radivoje Bratić rekao je da bi Komisija Vlade RS za utvrđivanje strukture vlasništva u zemljoradničkim zadrugama trebalo najkasnije do 31. januara 2009. da utvrdi ko raspolaže ovom imovinom.

"Utvrđeno je da postoje zadruge sa velikom imovinom koje, međutim, egzistiraju samo formalno. Jedan broj zadruga samo nosi to ime, a riječ je o privatnim firmama. Brojne zadruge formirane su isključivo s ciljem lakšeg dobijanja donatorskih sredstava", rekao je Bratić.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Ljubo Rakić navodi da je revizijom poslovanja zemljoradničkih zadruga utvrđeno da 92 zadruge do kraja godine idu u stečaj ili likvidaciju.

"Pošto sudovi naplaćuju od 2.000 do 3.500 KM za pokretanje stečajnog postupka ili likvidaciju, potrebno nam je oko 300.000 KM! Mi te pare nemamo, a u Ministarstvu finansija kažu da u budžetu za ovu godinu nisu planirana sredstva za te namjene! Odgađanjem stečaja ili likvidacija samo se gomilaju obaveze prema Poreskoj upravi i radnicima", kaže Rakić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE