• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza likvidnosti na tržištu kapitala RS

Prošla godina najteža za berzansko poslovanje u RS.

 Kriza likvidnosti na tržištu kapitala RS Izvor: MONDO

Prosječan promet u brokerskim kućama RS u prethodnoj godini je u poredjenju
sa 2007. smanjen tri puta zbog krize likvidnosti na Banjalučkoj berzi.

Dugotrajna kriza likvidnosti na tržištu kapitala RS imala je za posljedicu i gašenje četiri berzanska posrednika u protekloj godni.

U 2008. brokerske kuće u RS ubilježile su prosječan promet akcija i obveznica na tržištu kapitala u vrijednosti 30,6 miliona KM (15,6 miliona evra), čak 62,2 miliona KM (32,1 milion) manji nego godinu dana ranije, prenijele su banjalučke "Nezavisne novine".

Zvanični podaci pokazuju da je sedam od ukupno 18 berzanskih posrednika lani imalo godišnji promet manji od deset miliona KM (5,1 milion evra), odnosno da im je udio na tržištu bio oko jednog procenta.

Najmanji promet u 2008. ostvarilo je najmladje društvo - Odjeljenje za poslovanje s hartijama od vrijednosti Pavlović Internacional banke iz Bijeljine, samo 4.663 KM (2.391,2 evra), dok je najveći realizovao RB broker - 120,6 miliona KM (61,8 miliona evra).

U Udruženju ovlašćenih učesnika na tržištu kapitala RS kažu da je prošla godina bila najteža za poslovanje berzanskih posrednika koji su se suočili sa izuzetno niskim prometom na Banjalučkoj berzi.

Prema njihovim procjenama, dnevni promet na Banjalučkoj berzi, koji bi obezbijedio rentabilno poslovanje postojećeg broja brokerskih kuća, trebalo bi da bude oko 1,5 miliona KM (0,76 miliona evra). Promet je već duže vrijeme višestruko niži od te sume.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE