• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CEPR: Prestrogi uslovi MMF-a

MMF je svojim oštrim uslovima za dobijanje kredita za istočnoevropske zemlje ozbiljno naškodio privredi u pojedinim zemljama, ocjenjuju stručnjaci.

 CEPR: Prestrogi uslovi MMF-a Izvor: MONDO

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, svojim oštrim uslovima za dobijanje kredita za istočnoevropske zemlje, obezbijedio preživljavanje država, ali je ozbiljno naškodio privredi u pojedinim zemljama, ocjena je renomiranog vašingtonskog Centra za ekonomska i politička istraživanja (CEPR).

Analiza CEPR potvrđuje stav kritičara, koji MMF-u prebacuju prestroge uslove i nedostatak socijalne osjetljivosti, ocjenio je u utorak bečki dnevnik “Standard".

Usred globalne ekonomske i finansijske krize, MMF je kreditima pomogao mnogim državama, ali je ta aktivnost samo pogoršala stanje privreda u pojedinim zemljama, ocijenio je CEPR, posebno navodeći Ukrajinu, Mađarsku i Letoniju.

Osvrćući se na te tri zemlje, CEPR ističe da je MMF trebalo da primjeni senzibilniji pristup, kako bi bilo izgubljeno manje radnih mjesta i umjerenije umanjena socijalna pomoć.

U slučaju Ukrajine je MMF čak doprinio i političkoj destabilizaciji zemlje, konstatuje poznata američka institucija.

Debata o svrsishodnosti pomoći MMF ponovo je oživjela sjećanja na ranije krizne intervencije Fonda, na primjer, tokom 90-ih godina u Aziji, kada je MMF-u takođe zamjerana socijalna nepravda, podsjeća bečki list.

Kao i sada, kritikovani su uslovi pod kojima su dodjeljivani krediti, jer je MMF od država zahtjevao štednju i otvaranje tržišta.

Kod aktuelne krize MMF je stalno ukazivao da je povukao pouke iz prošlosti i argumentovao je da više ne zahtjeva striktne reforme.

Međutim, CEPR ukazuje da je MMF od Mađarske, Ukrajine i Letonije zahtjevao nepotrebnu tvrdu budžetsku disciplinu i djelimično je loše procijenio težinu krize.

Na primjeru Ukrajine, kojem je MMF novembra prošle godine odobrio kredit u visini od 16,4 milijarde dolara, CEPR ukazuje da je zauzvrat traženo obustavljanje zaduživanja. Međutim, Ukrajina je imala umjereni državni dug, koji je iznosio svega 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ocjena je CEPR da je ukrajinskoj vladi trebalo omogućiti da se protiv krize bori paketom državnog stimulansa.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE