• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najskuplji život u Banjaluci

Ukoliko se uporede cijene i svakodnevni troškovi u četiri regionalna centra RS, najskuplje je živjeti u Banjaluci, piše"EuroBlic."

 Najskuplji život u Banjaluci Izvor: MONDO

Prosječna potrošačka korpa u oktobru u Doboju i Trebinju iznosila je četrdesetak maraka manje nego u najvećem gradu RS, dok je u Prijedoru korpa jeftinija za tridesetak maraka.

Prosječne plate u ovim gradovima list nije uspio da uporedi jer Zavod za statistiku računa samo republički prosjek, iako je poznato da su lična primanja najveća u Banjaluci.

Inače, četvoročlanoj porodici je prethodnog mjeseca trebalo 1.764 KM da podmiri najosnovnije troškove života.

To znači da dvije prosječne republičke plate koje dosežu 1.572 KM nisu dovoljne za minimalne potrebe jedne porodice.

Po istim istraživanjima, korpa u oktobru je skuplja za stotinak maraka nego u septembru.

Razlog je što na policama ima sve manje jeftinog sezonskog voća i povrća, ali i zbog većih izdataka za zimsku garderobu.

Istovremeno, Agencija za statistiku BiH saopštila je da je u posljednjih godinu dana zabilježen pad prosječnog nivoa cena u za 1,4 odsto. Oni kažu da je osnovni razlog za to - pojeftinjenje hrane. Međutim, istovremeno su povećani troškovi za komunalije. Hrana i režije zajedno čine 50 odsto ukupne potrošnje domaćinstva i njihovo godišnje povećanje cijena doprinijelo je godišnjoj deflaciji oko 0,5 odsto. Hrana je u proteklih godinu dana pojeftinila za 3,8 odsto, dok su bezalkoholna pića i sokovi poskupeli za 1,9 odsto. Pod stavkama ’hrana’ najviše su pojeftinili ulje i mast - 17,3 odsto, voće osam odsto, povrće 5,3 odsto, mlijeko, sir i jaja 6,7 odsto, Poskupili su šećer, med i slatkiši za 6,3 odsto, riba za 5,9 odsto i meso za 0,6 odsto. Od komunalnih troškova, voda je poskupila za 4,3 odsto, a odvoz smeća 2,4 odsto. Cijena stanarina je skočila za 0,9 odsto, a među energentima najveći skok zabilježila su čvrsta goriva - za 8,2 odsto.

U Udruženju potrošača BiH smatraju da statistika prikazuje krivu sliku kretanja cijena u BiH.
"Statistika pokazuje srednje vrijednosti, ali ako iz te velike grupe proizvoda izdvojimo osnovne artikle poput brašna, šećera i mlijeka, vidimo da su poskupljenja puno veća.

Samo šećer je u posljednjih nekoliko mjeseci poskupio 30 odsto“, kažu za list u Udruženju.
Tvrde da građani BiH sa primanjima manjim od 500 KM izdvajaju 80 odsto za hranu, a penzioneri sa garantovanim penzijama i 90 odsto.

"Statistika stvara sliku da dobro živimo, a u stvari polovina građana živi na granici siromaštva ili ispod nje“, ocjenjuju u Udruženju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE