• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se poništenje ugovora o prodaji "Sartida"

Preduzeće "Patent inžinjering" iz Beograda zatražilo je poništenje ugovora o prodaji "Sartida".

 Traži se poništenje ugovora o prodaji "Sartida" Izvor: MONDO

To preduzeće podnelo je Trgovinskom sudu tužbu za utvrđivanje apsolutne ništavosti ugovora o prodaji smederevske železare "Sartid" američkoj kompaniji "Ju Es stil" rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Tužbom se zahteva poništenje zbog nezakonitosti prilikom sklapanja ugovora, kojim su oštećeni poverioci "Sartida" među kojima je i "Patent inžinjering", a tuženi su stečajna masa "Sartid" i "Ju Es stil Balkan".

Ugovor o kupoprodaji "Sartida" u stečaju, američkom "Ju-Es stilu" obavljen je 31. marta 2003. godine, u vreme vanrednog stanja u Srbiji posle ubistva premijera Đinđića, u toku akcije "Sablja", neposrednom pogodbom sa unapred izabranim ponuđačem.

"Sartid" je prodat za 21,3 miliona dolara, dok ukupna potraživanja stečajnih poverilaca iznose 573 miliona dolara.

Tužilac je naveo da je kao poverilac "Sartida" oštećen njegovoom prodajom jer će iz stečajne mase moći da naplati samo pet procenata ukupnog potraživanja koje ima prema toj firmi.

U tužbi je navedeno da je ugovor o prodaji zaključen suprotno odredbama tada vežećeg Zakona o stečaju i likvidaciji, kao i protivno prinudnim propisima, javnom moralu i dobrim poslovnim običajima.

Prema tom zakonu, određeno je da Stečajno veće može da izloži prodaji preduzeće u stečaju pošto prethodno pribavi mišljenja poverilaca, kao i da se prodaja javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom može odrediti samo uz uslov da su na taj način postignuti povoljniji uslovi za poverioca.

Pre zaključivanja neposredne pogodbe sa najboljim ponuđačem nisu pribavljena mišljenja poverilaca, niti su postignuti povoljniji uslovi za njihovo namirenje potraživanja, tvrdi se u tužbi.

Kako je Tanjugu rečeno u Trgovinskom sudu, tužba je u taj sud stigla 28. marta a u roku od meseca dana biće poslata na odgovor tuženoj strani, posle čega će sudija odlučiti o da li će je odbaciti ili pokrenuti postupak za utvrđivanje apsolutne ništavosti ugovora.

Jovan Radovanović iz "Patent inženjeringa" ranije je podneo Republičkom javnom tužilaštvu zahtev da po službenoj dužnosti pokrene postupak pred nadležnim sudom da se ugovor o prodaji "Sartida" proglasi apsolutno ništavim. Njegova inicijativa je odbijena.

U Okružnom sudu u Beogradu u toku su saslušanja u istrazi osumnjičenih u vezi sa prodajom "Sartida" po zahtevu Okružnog tužilaštva u Beogradu.

O pokretanju istrage odlučiće istražni sudija posle saslušanja svih sedam osumnjičenih.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage Okružnog tužilaštva u Beogradu osumnjičeni su predsednik stečajnog veća u predmetu "Sartid" Dušan Marčićev, koji je pre nekoliko godina razrešen sudijske dužnosti i nekadašnji predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević.

Osumnjičeni su i sudije Trgovinskog suda Marija Elizabeta Štulić, Mila Đorđević, Žanka Radić i Tatjana Vlaisavljević.

Njima se na teret stavlja krivično delo kršenje zakona od strane sudije, a u pitanju je Zakon o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji.

Sedmi osumnjičeni je nekadašnji stečajni upravnik Smederevske železare Branislav Ignjatović, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE