• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 50 izlagača na Prvom sajmu preduzetništva žena u Srpskoj (FOTO)

Autor mondo.ba

Privredna komora Republike Srpske, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske”, organizovala je danas, u Kamenoj kući tvrđave Kastel, u Banjoj Luci, Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj.

 Sajam preduzetništva žena Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zvanično otvorila Sajam, istakla je da žene poslovnom inicijativom i aktivizmom učestvuju u ukupnom razvoju Srpske.

"Veoma je značajno što imamo strane donatore koji prepoznaju ovakve stvari, kao što je značajno i da donosimo zakonska rješenja, strategije i da postoji dobra saradnja preduzetnica sa institucijama Srpske i Privrednom komorom" rekla je novinarima Cvijanovićeva i izrazila uvjerenje da će ovaj sajam postati tradicionalan.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je u Srpskoj usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva do 2023. godine.

"Time smo sistemski podržali razvoj ženskog preduzetništva. Cilj nam je unapređenje ove djelatnosti, odnosno bolje povezivanje preduzetnica i kvalitetnija finansijska podrška njihovim projektima", rekao je Petričević.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je ova komora 2010. godine prepoznala značaj žena u preduzetništvu i osnovala Savjet za žensko preduzetništvo.

"Pružamo institucionalnu podršku razvoju ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj. U ukupnom privrednom sistemu u Srpskoj žene učestvuju sa 30 odsto, a u svojim firmama zapošljavaju 17 odsto radne snage", rekao je Račić.

Direktor Agencije za razvoj preduzeća /EDA/ Zdravko Miovčić rekao je da se ulaže ogromna energija u razvoj preduzetništva žena, što je od izuzetnog značaja.

Sajam, na kojem se predstavilo više od 50 preduzeća i udruženja iz Republike Srpske i zemalja okruženja, kojima rukovode žene, Privredna komora Republike Srpske organizovala je zajedno sa područnim privrednim komorama, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske”. Davalac granta za realizaciju projekta je „EDA – Agencija za razvoj preduzeća“ iz sredstava SIEM, a u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za MSP u BiH – SBA BiH“ koji finansira Sida putem Ambasade Švedske u BiH. Na sajmu je učestvovao i portal Mondo.ba.

Cilj projekta je unapređenje mjera za podršku razvoju preduzetništva žena u Srpskoj, jačanje uloge savjeta za žensko preduzetništvo u Komorskom sistemu, unapređenje svijesti preduzetnica o prednostima učešća u radu savjeta i učešća u aktivnostima koje organizuju savjeti, te osiguranje kontinuirane podrške za povećanje konkurentnosti i umrežavanje žena na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE