• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi Banjalučani pokreću vlastite biznise

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Devet najboljih poslovnih ideja koje su učestvovale u YEP inkubatoru dobiće grantove za uspostavljanje biznisa, dok će neke moći da se kandiduju i za dobijanje investicija u maksimalnom iznosu do 50 hiljada KM.

 YEP inkubator poslovnih ideja Banjaluka Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Šef Biroa za zapošljavanje Banjaluka Mladen Vrećo rekao je da ova institucija nastavlja dugogodišnju saradnju sa Projektom sa zapošljavanjem mladih (YEP).

"Inkubator poslovnih ideja jedan je od najboljih projekata u posljednjih nekoliko godina na ovim prostorima iz razloga što kod nezaposlenih putem obuka dolazi do jačanja njihovih poslovnih kompetencija", rekao je Vrećo i istakao da su sve ideje koje su prošle obuke i filtere veoma kvalitetne.

"Žiriju će biti veoma teško da izabere najbolju ideju. Zavod za zapošljavanje do kraja godine planira da objavi javni poziv za nezaposlene do 35 godina starosti koji planiraju pokrenuti vlastitu djelatnost", istakao je Vrećo.

Direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka (CIDEA) Mario Milanović je naveo da je od 59 nominovanih ideja 35 prošlo edukativne obuke i mentorstvo, dok će devet najboljih biti izabrano danas i one će dobiti kontinuiranu podršku i uspostavljanje poslovnog koncepta.

Ranko Markuš, rukovodilac YEP-a, rekao je da će najbolje ideje dobiti dalju podršku u vidu granta za uspostavljanje biznisa i nabavka osnovne opreme kao i za razvoj prototipa.

"Očekujemo da će se dio najboljih kandidovati i za dobijanje investicija u maksimalnom iznosu do 50 hiljada KM", rekao je Markuš i dodao da je osim Banjaluke ovaj projekat implementiran u još 33 opština/gradova širom BiH.

On je podsjetio da je u Banjaluci realizovan i projekat "Žene ženama" gdje se ženama pomoglo da pokrenu vlastite biznise, dok je u toku projekat "Urbane farme" u banjalučkom naselju Motike.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Berić je rekao da je ova institucija podržala mlade ljude sa dobrim poslovnim idejama.

"Prije par mjeseci smo počeli sa ovom podrškom. Zadovoljan sam što smo došli na ovaj nivo i što ćemo moći da procijenimo devet finalih poslovnih ideja. Očekujem da će dio njih postati preduzeća što će za rezultat imati povećanu stopu zapošljavanja i samozapošljavanja", istakao je on.

Kandidati koji su se prijavili za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kroz obuku koja je počela u martu imali su priliku da unaprijede svoje preduzetničke vještine kroz tri modula obuka kao što su -analiza poslovnih ideja, pristup tržištu, razvoj proizvoda, zatim plan proizvodnje, upravljanje troškovima, odnos sa konkurencijom, upravljanje radnom snagom i vremenom, kao i upravljanje finansijama i poslovno planiranje.

Ovaj projekat je podržao Grad Banjaluka, Gradska razvojna agencija (CIDEA), Inovacioni centar Banjaluka (ICBL) i Projekt zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE