• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lijepo vrijeme "ubija" Gasprom: Manjak 45% zbog smanjene isporuke

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Neto profit ruskog energetskog diva Gasproma pao je za 45 odsto u trećem kvartalu 2019. godine, na 212 milijardi rubalja (3,3 milijarde dolara), u odnosu na isti period prošle godine.

 Lijepo vrijeme "ubija" Gasprom: Manjak 45% zbog smanjene isporuke Izvor: Mondo/Goran Sivački

Do pada je došlo zbog smanjenog obima izvoza prirodnog gasa i njegovih nižih cijena, poručuju iz ruske kompanije, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Bruto prihod od isporuka gasa Evropi i drugim odredištima, izuzev Rusije i bivših sovjetskih zemalja, iznosio je 587 milijardi rubalja, što je za 37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, neto dobit Gasproma je u periodu januar-septembar 2019. godine, na godišnjem nivou, porasla za tri odsto na 1.000 milijardi rubalja (14 milijardi evra).

Možda će vas zanimati

U 2018. godini, neto profit tog najvećeg svjetskog proizvođača prirodnog gasa dostigao je 1.500 milijardi rubalja (22,5 milijardi dolara).

Situacija bi po Gasprom mogla da bude još lošija jer krajem godine prestaje da važu ugovor o isporukama Ukrajini.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas objavila je danas da predstoji još dug put do dogovora sa Rusijom o novom gasnom ugovoru.

Aktuelni ugovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini i njegovom tranzitu prema Evropi ističe nakon 31. decembra tekuće godine, podsjeća Rojters.

Novi ugovor još uvijek nije potpisan, a pregovore su zakomplikovali arbitražni postupci i spor zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Portparol Kremlja je ranije danas izjavio da bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski mogli da razgovaraju o gasnom ugovoru 9. decembra, kada će se u Parizu sastati sa drugim evropskim liderima.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE