• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amazon opet najvrijedniji brend, slijede ga Microsoft i Apple

Izvor MONDO/Tanjug

Američka kompanija za onlajn trgovinu, Amazon, zadržala je treću godinu zaredom titulu najvrijednijeg svjetskog brenda na rang listi "Brend Fajnens Global 500" za 2020.

 Amazon opet najvrijedniji brend, slijede ga Microsoft i Apple Izvor: Olivier Le Moal/iStockphoto

Kultni italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferari je ostao najsnažniji globalni brend drugu godinu uzastopno.

Kako se navodi u izvještaju "Brend Fajnensa", vrijednost robne marke Amazon je probila do sada nedostižan prag od 200 milijardi američkih dolara.

Naime, vrijednost brenda Amazon je sa prošlogodišnjih 187,9 milijardi dolara porasla za 18 procenata ove godine, na 220,8 milijardi dolara, nadmašivši za preko 60 milijardi dolara drugoplasirani Gugl (Google), i za 80 milijardi dolara Epl (Apple), koji je na trećem mjestu.

Na četvrtoj poziciji najvrijednijih svjetskih brendova nalazi se Majkrosoft, peti je južnokorejski Samsung, slijede kineski ICBC (6), Fejsbuk (7), Volmart (8), a listu prvih deset najvrijednijih zaokružuju još dva kineska brenda - Ping An i Huavej.

Možda će vas zanimati

Ferari je, s druge strane, najsnažniji svjetski brend među samo 12 robnih marki na rang listi, sa indeksom snage od 94,1 poena od mogućih 100 i rejtingom AAA +. Snaga brenda uticala je i na rast vrijednosti robne marke Ferari za 9,0 odsto na 9,1 milijardi dolara.

Na drugom mjestu po snazi brenda je "Dizni", treći je kneski "ViČet" (WeChat), a u top 10 su i Sberbanka, Dilojt, Koka Kola, Tencent, Roleks, PwC i PejPal.

Rivalski diskontni lanci supermarketa, Lidl (12,4 milijardi dolara) i Aldi (14,3 milijarde dolara) su najbrže rastući maloprodajni brendovi i nalaze se među ovogodišnjih 10 prvih najbrže rastućih, sa skokom vrednosti od 40 i 37 procenata respektivno.

Na rang listu su ove godine uvršćena i 44 nova učesnika, a najvrijedniji među "pridošlicama" je naftni gigant Saudi Aramko sa vrijednošću robne marke od 46,8 milijardi dolara.

Kada je riječ o Evropi, njemački brendovi su nadmašili druge zemlje. Među 10 najvrijednijih robnih marki na Starom kontrinentu, čak šest je njemačkih, a na firme iz te zemlje takođe otpada 6,0 procenata ukupne vrijednosti 500 rangiranih svetskih brendova.

To se u velikoj mjeri pripisuje rastućoj nemačkoj automobilskoj industriji, koju predvodi "Mercedes-Benc" sa procijenjenom vrijednošću brenda od 65 milijardi dolara.

Vrijednost brenda ove kompanije porasla je za 8,0 odsto ove godine, zahvaljujući povećanju prodaje od 1,3 procenta na 2,34 miliona vozila tokom 2019.

Evropski sektor luksuzne mode takođe bilježi značajan rast vrijednosti, pri čemu je robna marka "Luj Viton" ojačala za 21 posto na 16,5 milijardi dolara, "Guči" za 20 procenata na 17,6 milijardi, a "Šanel" za 19 odsto na 13,7 milijardi dolara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE